Konya Ticaret Odası (KTO) son bir ayda dört yurt dışı fuar organizasyonu düzenledi.
KTO Konya’nın dış ticaretini geliştirme faaliyetleri çerçevesinde yurt dışı fuar organizasyonları düzenlemeye devam ediyor. Frankfurt’ta düzenlenen Yapı, Isıtma-Soğutma Sistemleri, Yenilenebilir Enerji Fuarı ile Köln’de düzenlenen Diş Hekimliği ve Diş Teknolojileri Fuarı organizasyonları tamamlandı. Toplam 46 kişinin katıldığı iki organizasyonla son bir ayda dört meslek komitesinden üyeler yurt dışında iş bağlantısı imkanı yakaladı.
KTO üyelerinden 16 kişilik bir heyet Almanya’da gerçekleştirilen Frankfurt - 2015 Yapı, Isıtma-Soğutma Sistemleri, Yenilenebilir Enerji Fuarı’na katıldı. Organizasyon kapsamında heyet Frankfurt Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Konya-Frankfurt arasındaki ikili işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili görüş alışverişinde bulundular. Aynı tarihlerde bir diğer heyet de Duesseldorf’da düzenlenen IDS - 2015 Diş ve Diş Teknoloji fuarına katıldı. Organizasyon kapsamında Duesseldorf Sanayi ve Ticaret Odası yetkilileri ile görüşen heyet karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Fuar organizasyonları ve üyelerinin yurtdışı fuarlarına katılımları ile ilgili bir değerlendirme yapan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Yurt dışı fuar organizasyonları Konya’nın dış ticaretinde firmalarımızın işbirliklerini artırması açısından önem taşımaktadır. Diğer taraftan firmalarımız sektörlerindeki üretim teknolojisi ile ilgili gelişmeleri yerinde inceleyerek katılımcı firmalarla görüş alışverişinde bulunma imkanı yakalıyorlar. Frankfurt Yapı, Isıtma-Soğutma Sistemleri, Yenilenebilir Enerji Fuarı alanında dünyanın en büyük fuarı olarak kabul edilmektedir. Bu sene rekor düzeyde katılım sağlanan fuarda 59 ülkeden 2 bin 465 firma yer aldı. Diş sektörü için dünyanın önde gelen ticari fuarı olan Köln IDS - 2015 fuarına da 56 ülkeden 2 bin 201 firma ile 151 ülkeden 138 bin 500 ziyaretçi katılmıştır. Bu iki fuarla birlikte son bir ayda dört komitemizden üyelerimizi sektörlerinde dünyanın en büyük fuarlarında yabancı işadamları ile buluşturduk. Konya 2015 yılının ilk iki ayında Türkiye’nin genel ihracatındaki düşüşten etkilenmiştir. Buna rağmen ihracattaki yavaşlama Türkiye’den daha az ordanda seyretmektedir. Bu fuar organizasyonları ile Türkiye’nin ihracatta yaşadığı olumsuzlukların Konya’ya etkisini en aza indireceğiz. Diğer taraftan kur-faiz ikilime ile daralan iç piyasa dolayısıyla dışarı açılmak bu dönemde zorunluluktur. Şehrimizin hedeflenen büyüklüğüne ihracat artışı ile sağlamayı hedefliyoruz. Bu açıdan Almanya’da düzenlenen fuarlara önem vermekteyiz. Üyelerimizin talep ettikleri sektörde organizasyon düzenlemekteyiz. KOSGEB desteğiyle düzenlenen bu organizasyonlar tüm üyelerimize açıktır” dedi.
Her iki fuarın katılımcıları da, ikili iş görüşmelerinin ve yapılan ziyaretlerin sektörleri açısından büyük fayda sağladığını, gelecek dönemde Konya’nın ve sektörlerinin ticaret hacmini genişletmesine katkı sağlayacağını ifade ederek, fuar organizasyonları dolayısıyla Konya Ticaret Odası yönetimine teşekkür etti.