Kosova gazetecileri, dün Paris’te “Charlie Hedbo” mizah dergisi binasına düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeden gazetecileri anarak, Fransız meslektaşlarının yanında olduklarını ifade etti.
Kosova Gazeteciler Birliği (UGK) tarafından Priştine merkezinde düzenlenen destek eylemine onlarca medya mensubu katıldı. “Je susis Charlie” ( Ben de Charlie’yim) yazılı pankartların yerleştirildiği destek toplanmasında, gazeteciler ellerinde basın özgürlüğünü savunan karikatür ve çizimleri taşıdı. Eksi 10 derece soğukta düzenlenen destek ve dayanışma eyleminde yapılan konuşmalarda, dehşet verici terör saldırısı sert bir dille kınanarak, hiç bir saldırının özgür düşünce ve ifadeyi öldüremeyeceği mesajı verildi.
Paris’te dün meydana gelen korkunç saldırıyı kınamak ve Fransa gazetecilerine destek vermek için toplandıklarını belirten Kosova Gazeteciler Birliği Başkanı Zekerija Shabani yaptığı açıklamada, “Tüm gazeteciler için acı dolu bir gün içindeyiz. Fransa meslektaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz. Kosova Gazeteciler Derneği, dün gerçekleştirilen saldırıyı olduğu gibi, basına yönelik her çeşit saldırıyı , özgür ifade, özgür düşünce ve özgür medyanın susturulmasına yönelik önceden fiyaskoya uğramış çirkin bir yelteniş olarak nitelemektedir. Birbirimizi desteklemeyi sürdüreceğiz. Adaletsizlik ve etrafımızdaki olumsuz gelişmeler karşısında sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kosova’nın en eski gazetecilerinden Nehat İslami de Paris’te yaşanan terör saldırısının ardından Fransız gazetecilere destek için toplandıklarını hatırlatarak, bu çılgınlığa son verilmesi için tüm dünya gibi çağrıda bulunmak için bir araya geldiklerini söyledi. İslami, bu çılgınlığın önüne geçilmemesi ve terör karşısında zafer elde edilmemesi durumunda, bu çılgınlığın dünyayı mağlup edeceğine dikkat çekti.
Destek eylemine katılan Fransa’nın Priştine Büyükelçi Yardımcısı Lise Moutoumalaya, açıklamasında, bugün Fransa’da ve dünyadaki tüm Fransızların yas günü olduğunu belirterek, dayanışma ve destek ifadelerini içeren çok sayıda mesaj aldıklarını kaydetti. Büyükelçi Yardımcısı Moutoumalaya, “Bugün Fransa’ya destek vermek için toplanan tüm Kosovalılara olduğu gibi dün mum yakarak taziyelerini ifade eden Kosovalılara şükranlarımızı ifade etmekteyiz” dedi.
Bu arada Priştine merkezli Kosova Türk Gazeteciler Derneği (KTGD) Yönetim Kurulu tarafından yayınlanan mesajda ölüm ve yaralanmalarına neden olan Paris’teki korkunç terör saldırısını en sert bir dille kınadı. KTGD’nin mesajında “Bu alçakça eylemi, her şeyden önce insanlığın temel evrensel değerlerine düşünce ve basın özgürlüğüne yapılan bir saldırı olarak görüyoruz” denildi.