Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik operasyonda güvenlik güçlerini gözetlerken yakalanan YDG-H üyesi hakkında hazırlanan iddianamede, sanığın 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.



Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanık Şeyhmus O. hakkında hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden cebren ayırmaya yönelik suç işleyen silahlı bir terör örgütü olduğu belirtilirken, YDG-H'nin de PKK/KCK terör örgütünün özellikle son dönemde il ve ilçe merkezlerinde yoğunlaştırdığı eylemlerde kullanmak üzere örgüte sözde "kadrolu" olarak genç yaşta eleman yetiştirmek amacıyla faaliyet gösteren gençlik yapılanması olduğu kaydedildi.

Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesi'nde 14 Mart'ta teröristlere yönelik operasyon yapılması gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anımsatılan iddianamede, terör örgütünün çağrıları doğrultusunda örgüt mensuplarınca birçok sokağa çukur kazıldığı, barikat kurulduğu, bu şekilde yolların trafiğe kapatılarak, bazı çukurların içerisine ve çevresine tuzaklamalı bombalar yerleştirildiği belirtildi.

Sokaklarda, metruk binalarda ve bazı ikametlerde uzun namlulu, roketatarlı ve el bombalı örgüt mensuplarının yer aldığına dikkat çekilen iddianamede, teröristler ile güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı, sokağa çıkma yasağının devam ettiği günlerde güvenlik güçlerine yönelik roketatarlı saldırı yapıldığı aktarıldı.

İddianamede, sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgede arama tarama faaliyeti sırasında Bağlar ilçesi Gürsel Caddesi üzerinde Şeyhmus O'nun güvenlik güçlerini gözetlerken yakalandığı kaydedilen iddianamede, 5 ayrı teşhis ve 2 gizli tanık ifadesine göre, sanığın Sur ilçesinde tamamlanan operasyonlarda YDG-H içerisinde silahlı ve aktif şekilde "Jiyan Hançepek" kod ismiyle faaliyet yürüttüğünün tespit edildiği bildirildi.

İddianamede, şunlar yer aldı:

"Sokağa çıkma yasağı uygulanan ve yoğun çatışmaların yaşandığı bir bölgede güvenlik güçlerini gözetlerken yakalanan şüpheli Şeyhmus O'nun PKK/KCK bölücü terör örgütü üyesi olduğu gizli tanık ifadeleri ve teşhis beyanıyla anlaşılmıştır. Sanık mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre terör örgütü üyesi olmak suçunu işlediği tespit edilmiştir."

İddianamede, tutuklu sanık Şeyhmus O'nun TCK'nın 314/2 maddesi gereğince "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.