Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin "Akalan Kalesi ve Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırması"nı açıklamasından sonra internet kullanıcıları Akalan Kalesi'ni merak etmeye başladılar. İşte Akalan Kalesi hakkında merak edilenler... 

AKALAN KALESİ 

Kale tipi bir yerleşme yeri olan Akalan Kalesi, yüksek bir platonun dik yamacına kurulmuştur. Güney, kuzey ve batıdan Karadeniz'e dökülen Kürtün Irmağı'nın bir kolu olan Karadere Çayı ve kollarınca sınırlanmış olan yerleşme, kuzeybatı ve güney batısındaki iki vadiye egemen bir konumda inşa edilmiştir. 

AKALAN KALESİ'NİN ÖZELLİKLERİ NE?

Akalan Kalesi'nin, uzunluğu yaklaşık 350 metre, genişliği ise 50-70 metredir. Kalenin etrafı yaklaşık 1 kilometre uzunluğundadır ve 4- 4,5 metre yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Surlar, özellikle kuzeydoğu cephesinde 55-60 derecelik bir eğime sahipken, batıya ve güneye doğru 80 dereceye kadar dik bir eğimle dikleşmiştir. Kalenin kurulduğu tepe kayalık olduğundan surlar topoğrafyaya uydurulmuş ve kayalar surlara temel olmuştur. Arazinin durumuna göre surlar yer yer oldukça eğimli yapılmıştır. Kalenin ortasında höyük olduğu tahmin edilen bir yükselti bulunmaktadır. 

İLK KAZI 1906 YILINDA YAPILDI

Akalan Kalesi’nde yapılan ilk arkeolojik kazılar 1906 yılında Müze-i Hümâyun (İstanbul Arkeoloji Müzesi) adına Toduraki Makridi Bey tarafından gerçekleştirilmiş ve Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilen ilk arkeolojik kazı olmuştur. Bu tarihten sonraki süreçte ise sınırlı sayıdaki yüzey araştırmaları kapsamında da farklı araştırmacılar tarafından Akalan Kalesi belgelendi.

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ'NDE KORUNUYOR

1906 yılında Toduraki Makridi Bey tarafından kazılan Akalan Kalesi'nde çok sayıda çanak çömlek ve pişmiş toprak mimari kaplama levhası bulunmuştur. Bulunan buluntular İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde korunmaktadır.

AKALAN KALESİ NEREDE?

Akalan Kalesi; Samsun’un Atakum İlçesi, Çatmaoluk ve Kulacadağ Köyleri arasında yer almaktadır. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.