Samsun Medya Grubu ekibi olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Ekibimiz, Samsunlu vatandaşlara, “Yeni askerlik sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordu.

İşte aldığımız yanıtlar: 

BİR TÜRLÜ RAYINA OTURMADI 
 

İsmail EKŞİOĞLU: Sürekli eğitim, askerlik 6 ayda bir değişiyor. Bence bu konuları sulandırmamak lazım diye düşünüyorum. Mesela bazı devletler yüz yıllık proje yapıyor. Bizde bir türlü rayına oturmuyor. İnşallah bundan sonra düzelir ama benim güvenim kalmadı. 

TEMEL EĞİTİM 6 AY 

Kenan UZUNER: Bizim zamanımızda 20 ay askerlik vardı. Güzel eğitim veriliyordu ama şimdi 6 aylık askerlik oluyor. Sadece temel eğitim için 6 ay anca yeter ama bu işsizlikte fakirler için umut olarak değerlendiriyorum. Parası olan zaten askerlik yapmıyor. 

BENCE GÜZEL SİSTEM 

Sezgin KAYA: Bence bu sistem güzel olur. Benim bir oğlum var. Ben de oğluma bedelli yaptırmayı düşünüyorum. Ben ailenin tek çocuğu için güzel bir imkan olarak değerlendiriyorum. Mesela adam üniversite okuyor, iş güç sahibi oluyor ve askerlik yaşı geçiyor. 30 yaşında askere gitmemek için bedelli yapıyor. Herkese hayırlı uğurlu olsun. 

SİSTEMİ ÇOK BOZDULAR 

Aykut EROĞLU: Ben asteğmen adayı olarak piyade okulunda okudum. Askerlik bundan az olmaz. Bu milletin ana omurgası askerliktir, disiplinimiz askerliktir. Her gelen para pul için tırnak attı. Askere gidecek adam mı bulamıyorlar? Gençler sokakta dolaşıyor. Gitsinler askere, bol bol eğitilsinler. Bir savaşa girecek olsak duman olacağız. Askerlik sistemini çok bozdular. Böyle devam etmemeli. 

SİSTEM UYGUN DEĞİL 

Mehmet SANCAK: Bence bu sistem uygun değil. Benim zamanımda 24 ay askerlik vardı. Şimdi 6 ay diyorlar. Olan fakire oluyor. Zengin zaten bir şey bilmiyor. O yüzden ben bu sistemin doğru bir sistem olduğunu düşünmüyorum. 

BENCE UYGUN BİR KARAR 

Mustafa UYSAL: Biz yaşımız gereği, o günün şartlarına göre 20 ay askerlik yaptık. Yalnız şimdi ki duruma göre ve ekonomik durumları göz önüne alırsak bence şimdi ki zamanda 6 ay gayet normal. 6 ay sonunda kendi isteğine göre kalabilir. Bence gayet uygun bir karar. 

EŞİTLİK OLMALI 

İbrahim ŞAHİN: Parası olan vatanına hizmet etmiş gibi olacak, parası olmayan yine sürünecek. Bence bu sistem uygun değil. Sistem kesinlikle herkese eşit olmalı. Parası olanda olmayan da askerliğini yapmalı diye düşünüyorum. 

PROFESYONEL ORDUYA GEÇİLMELİ 

Adnan GÜNDOĞDU: Bence 31 bin lira kesinlikle az bir rakamdır. En az 50 bin lira olmalı. Çünkü paralı askerlik yapmak isteyenlerin hem geliri yüksek hem de eğitimleri yüksek. Kimi doktor, kimi mühendis olduğu için bu para cüzi bir paradır. Ayrıca genel anlamda profesyonel orduya geçilmesi gerekiyor. Böylece işsizlik de azalmış olur. 

6 AYLIK EĞİTİM YETMEZ 

Hayrettin TÜRK: Parası olan eskiden de yapmıyordu. Şimdi de yapmıyor. Olan garibana oluyor. Bence askerlik paralı olmaz. Herkes askere gitmeli, eşitlik olmalı. Bir savaş olduğunda eğitimsiz olmamalı. 6 aylık askerlik sürecinde eğitim almak mümkün değil. Yeterli olacağını zannetmiyorum. Askerlikte her türlü eğitimden geçilmeli ve en az 1-2 sene olmalı. O yüzden yeni sistemi beğenmedim. 

YETERLİ SÜRE DEĞİL 

Abdullah İNAN: Bana göre askerlik sistemi ya tam paralı olup, profesyonel ordu olmalı ya da 6 ay değil tam askerlik olmalı. 6 aylık sistemden hiçbir şey olmaz. Eğitimler için yeterli bir süre değil. 

Hande ONAT – Ekrem ASLAN