Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödediği bazı ücret ve emekli ı gibi ödeneklerde zaman zaman 'yersiz ödeme' durumu ortaya çıkıyor. Birçok vatandaş yıllarca emekli maaşı aldıktan sonra aslında bu maaşı hak etmediği ortaya çıkıyor ve ödenen paralar iyle geri isteniyor. Bu konuda mağduriyetler de yaşanıyor. Yersiz ödemede vatandaşın hatasının yanında kurumun ya da bir memurun hatası da ortaya çıkabiliyor. Bu durumlar için Sosyal Güvenlik Kurumu bir genelge yayımlayarak duruma açıklık getirdi.

'Yersiz Ödemelerin Tahsili konu başlıklı genelgede kurumun yaptığı hatalı işlemlerde 24 aylık faizsiz uygulamaya da yer verildi. İlgili bölümde, "Kurum çalışanlarının kasıtlı veya kusurlu davranışı, ihmali, dikkatsizliği ve bilgisizliği gibi sebeplerden kaynaklanan hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla 5 yıllık sürede yapılan ödemeler toplamı, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren 24 ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, 24 aylık sürenin dolduğu tarihten sonra ise bu süre sonundan itibaren hesaplanacak kanunu faizi ile birlikte geri alınır" denildi. Dolayısıyla kurum çalışanlarının hataları dolayısıyla ortaya çıkan yersiz ödemeler en fazla 5 yıl geriye götürülebiliyor ve 24 ay boyunca faiz işletilmiyor.

TORBADA TEDBİR ALINDI

Önceki gün komisyondan geçen 'da da işsizlik maaşıyla ilgili yersiz ödeme olmaması için bir tedbir alındı. Buna göre; işsizlik Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, ödeme yapılacak döneme ilişkin işe giriş, emeklilik ve benzeri durumların tespit edilerek yersiz ödemelerin oluşmasını engellemek amacıyla işsizlik ödeneği ödeme tarihinin ayın beşinci gününde yapılmasını öngörüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına, işsizlik ödeneği başvurularının izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılması, işsizlik ödeneğinin her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenmesi ve ödeme tarihinin öne çekilmesi konularında yetki veriliyor.