Akciğerler, kalbin her iki tarafında, omurganın yanında bulunan temel bir solunum organıdır. Akciğerlerin ana görevi kana atmosferden oksijen taşıma ve karbondioksitin dışarı atılmasını sağlamaktır. Vücut hücrelerinin sağlıklı çalışması ve büyümesi için oksijene ihtiyacı vardır.

Akciğerleri temizlemek için birçok yöntem vardır. Basit yaşam tarzı değişiklikleri, diyet değişiklikleri ve sağlıklı alışkanlıklar akciğerler için oldukça yararlı olabilir.

1. TÜTÜNLÜ ÜRÜNLER KULLANMAYIN 

Sigara dumanı binlerce zararlı kimyasal içerir. Sigara bir sürü sağlık sorununa neden olur. Aslında, sigara akciğer kanseri ve KOAH gibi ciddi akciğer hastalıklarının başlıca nedenidir.
Sigara dumanı zamanla akciğer dokularını tahrip ederek akciğer kanserine yakalanma riskini arttırır.

Sigarayı bırakarak yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz. Sigarayı bırakmak için gerekirse profesyonel destek alabilirsiniz.

2. DUMANLI ORTAMLARDA DURMAYIN

Sigara içilen ortamlarda bulunmaktan kaçınmanız gerekir. Pasif içicilik de genel vücut sağlığını bozarak çeşitli akciğer hastalıklarına neden olur. 

3. HAVA TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİN 

Havada bulunan bazı zararlı maddelerde akciğer hastalıklarına neden olur.

Çamaşır ürünleri ve oda spreylerinin sentetik kokuları bile zehirli kimyasallar yayarlar.

Çok kirli ve sanayileşmiş alanlardan kaçının.

Havası pis olan yerlerde yürümeyin, araba kullanın.

4. ÇİÇEK BESLEYİN

Bir 1980′ de yapılan NASA çalışmasında, evde beslenen çiçeklerin havadaki formaldehit, benzen ve trikloroetilen gibi ortak uçucu organik bileşikleri temizlediği tespit edilmiştir.

100 metre kare evde en az iki saksı çiçek beslemeniz gerekir.

5. DERİN NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN 

Nefes egzersizleri sayesinde vücuttaki her hücreye oksijen gider. Yeterli oksijen olamayan insanların akciğer ve kalp hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır.

6. ÜFLEMELİ ÇALGILAR ÇALIN

Akciğerlerinizi temizlemek için flüt, obua, tuba, saksafon veya klarnet gibi üflemeli enstrümanları çalabilirsiniz. Bu enstrümanları çalabilmek için akciğerlerinizin kapasitesinin tamamını kullanmanız gerekir. Böylece akciğerlerinize egzersiz yaptırmış olursunuz. Ayrıca ciğerlerinizin hava alma kapasitesini arttırırsınız. Üflemeli çalgılar diyaframı çalıştırır ve akciğerlerin sağlığını arttırır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.