Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “İddiamız şu; geçmiş dönemde eğitime verilenlerden çok daha fazla önemi verdik. Geçmiş dönemde yakalanmış başarılardan kat kat fazlasını yakaladık. Devam eden yatırımlarımız var. 45 bin dersliğimiz devam ediyor. Bunlardan birisi de Ankara’da. 8 bine yakın dersliği Ankara’da tamamlayacağız ki ikili eğitimi kaldıracağız. 58 bin gibi bir derslik ihtiyacımız var. 70 bindi Başbakanımız ilk söylediği zamanda ama o dönemden bu döneme kadar kendimiz ve özel sektörde okullar yaptı oran düştü" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Eğitim Meclisi Toplantısında yaptığı konuşmada, eğitimin çağın gereklerine göre uygun olarak sürekli değişen ve gelişen birikim ve tecrübeler ışığında yenilenen bir süreç olduğunu belirterek, “Ülkelerin gücü iyi eğitime sahip nitelikli insan gücünden gelir. Beşeri sermayeyi nitelikli hale getiren eğitimdir. Ülkemizi zengin güçlü ve mutlu insanların yurdu yapmak istiyoruz. Bunu da ancak kaliteli bir eğitimle yapılabileceğine inanıyoruz. Kaliteli bir eğitim herkes için. Herkes için eğitim dediğimizde fırsat eşitliğini dile getiriyoruz. Kaliteli eğitim ve fırsat eşitliğini sağlarsak biz hedeflediğimiz çağdaş uygarlık seviyesine yetişmek üstüne çıkmak hedefini yakalarız” diye konuştu.

Yılmaz, bu yıl 17 milyon 702 bin 938 öğrenci 65 bin 153 okulda 1 milyon 62 bin 281 öğretmenle eğitim hizmeti verildiğini söyleyerek, kaliteli bir eğitim için öncelikle iyi bir bütçenin ayrılması gerektiğini ifade etti.

"Fen lisesi sayısını 302’ye çıkarmışız"

2002’de göreve geldiklerinde fen lisesi sayısının 58 olduğunu 12 bin civarı bir öğrenci olduğunu belirterek, “12 bin öğrenciye nitelikli eğitim veriyorsunuz. Bizim döneme gelince de diyorsunuz ki nitelikli eğitimden uzaklaşıyorsunuz gibi bir suçlama getiriliyor. Doğru olmadığını söyleyeyim. Fen lisesi sayısını 302’ye çıkarmışız. Öğrenci sayısını 120 binin üzerine çıkarmışız” ifadelerini kullandı.

“Her alanda büyük bir ilerleme kaydedildi”

Bakan Yılmaz, sosyal bilimler liselerinin 2004’te açıldığını, 96 öğrenciyle başladıklarını belirterek, “Şimdi 93 okula çıktık. 27 bin öğrenciye çıktık. Yüzde 32 bin artış. Güzel sanatlar 48 idi 6 bin 500 öğrencisi vardı. Şimdi 81 ve 14 bin öğrencisi var. 70 tane spor lisesi var. Bu da bizim dönemimizde açıldı. 15 bin 286 öğrencisi var. Dolayısıyla her alanda büyük bir ilerleme kaydedildi. Geçmişe göre gerçekten fırsat eşitliği de var” dedi.

“Geçmiş dönemde yakalanmış başarılardan kat kat fazlasını yakaladık”

Bakan Yılmaz, derslik sayısının 654 bin olduğunu, 270 bin dersliğin kendi dönemlerinde yapıldığını anlatarak, “Daha iyi olabilir mi? Daha iyi olabilir. Ama iddiamız şu; çok şey yaptık ama her şeyi yaptık demiyoruz. Ama iddiamız şu; geçmiş dönemde eğitime verilenlerden çok daha fazla önemi verdik. Geçmiş dönemde yakalanmış başarılardan kat kat fazlasını yakaladık. Devam eden yatırımlarımız var. 45 bin dersliğimiz devam ediyor. Bunlardan birisi de Ankara’da. 8 bine yakın dersliği Ankara’da tamamlayacağız ki ikili eğitimi kaldıracağız. 58 bin gibi bir derslik ihtiyacımız var. 70 bindi Başbakanımız ilk söylediği zamanda ama o dönemden bu döneme kadar kendimiz ve özel sektörde okullar yaptı oran düştü. 58 bininde hemen hemen 3’te 1’i İstanbul’da. 2019 sonuna geldiğimizde bu derslik ihtiyacımızı bitiririz" açıklamasında bulundu.

Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz bunları yaptık ama isteyenler de doğru, sağlıklı rakamı bulursa, 2002’den önceki rakamları getirsinler. Biraz önce Fen Lisesi’nde de söyledim. Okullaşma oranlarını da söyledim. 53’te okul öncesi eğitimi müfredatını gündemine alanlar, 2002’ye geldiğimizde, 50 yıl geçmiş, yüzde 10 gibi önümüze bir rakam koyuyorlar. Dolayısıyla eğitimde çok iyi bir yerde, iyi bir trendde gidiyoruz dediğimde doğruyu söylemiş oluyorum. Bu rakamların hepsi doğrudur.”

Son atanan bütün sözleşmeli öğretmenlerin yüzde 99’una yakınını Doğu ve Güneydoğu’ya atadıklarını kaydeden Yılmaz, en fazla öğretmen açığının İstanbul’da olduğunu bildirdi.

Öğretmen Strateji Belgesinin yayınlandığını hatırlatan Yılmaz, “Öğretmeni alırken bakmak, aldıktan sonra hizmet içi eğitimde nitelikli bir noktaya getirmek, öğretmenin toplumdaki algısını yükseltmek bu öğretmen strateji belgesinin üç tane temel unsuru” dedi.

Türkiye’nin eğitiminin dünden daha iyi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, eğitimin her kurumun önceliği olması gerektiğini vurguladı.

69 ilde, 80 okul

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz ise yaptığı konuşmada Bakanlığın öncülüğünde bugüne kadar 69 ilde, 80 okul yaptıklarını kaydederek, 81 ili tamamladıktan sonra oda ve borsaların olduğu 162 ilçede okulların inşa edileceğini ifade etti.

Yavuz, Türk iş aleminininovatif düşünen, analitik düşünen, mutlaka çok iyi dil bilen öğrenci istediğini vurguladı.