Türkiye’de 11. kez “Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle düzenlenen First Lego League (FLL) turnuvalarının İzmir ayağında 9-16 yaş arası öğrenciler, hem projelerini sundu hem de kendi tasarladıkları robotlarla bu kavramları pekiştirme adına verilen görevleri de tamamlamaya çalıştı. 52 takımın yarıştığı İzmir’den 12 takım, ulusal turnuvaya gitmeye hak kazandı.
“Her çocuk mucit doğar” sloganıyla yola çıkan Bilim Kahramanları Derneği tarafından bu yıl 11.’si düzenlenen Bilim Kahramanları Buluşuyor etkinliklerinin İzmir etabı, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Bu yıl turnuvaya, 35 ilden toplam 200 takımın katıldığı turnuvanın İzmir etabında ise 6 ilden 52 takım ulusal turnuvaya gidebilmek için bir araya geldi. 9-16 yaş arası yaklaşık 400 genç mucit, takımlarıyla birlikte "Senin dünyan, senin sınıfın” teması kapsamında her zaman hayalini kurup öğrenmek istedikleri bir konu seçerek bu konunun öğrenim sürecini geliştirecek yenilikçi çözümler üretmeyi amaçladı. Takım çalışması ve öz değerler alanında da değerlendirilen öğrenciler, ayrıca kendi tasarladıkları robotlarla bu kavramları pekiştirme adına verilen görevleri de tamamlamaya çalıştı. Öğrenciler projelerinde, otizmde farklılık oluşturmaktan görme engellilerin sorunlarına, tarihe sahip çıkmaktan sosyal sorumluluk projelerinin önemine kadar birçok konuyu işledi. Robot yarışmaları da büyük çekişme ve heyecana sahne oldu.
MADENCİ AİLELERİNİN ÇOCUKLARI TAKIM OLDU
Allianz Gönüllüleri ve öğretmenleriyle birlikte Soma’da çalışmalarını sürdüren 17 takımdan 131 öğrenci, Soma Dayanışma Ağı projesi kapsamında turnuvaların Bursa ayağına katılacaktı. 16 takım Bursa’daki turnuvaya katılırken Balıkesir Dursunbey Kavacık Ortaokulu takımı, kar 8 gün boyunca yollarını kapattığı için Bursa’daki turnuvaya gidemeyip İzmir’deki turnuvaya katılabildi. Genellikle madenci ailelerinin çocuklarından oluşan takımın, projeleri ve geliştirdikleri robot, büyük beğeni kazandı. Kavacık Ortaokulu’nun Voltran isimli takımı, Yükselen Yıldız ödülünün de sahibi oldu.
MİNİK MUCİTLERDEN ULUSLARARASI BAŞARILAR
Geçtiğimiz 10 sezonda, Open European Championship şampiyonluğu dahil olmak üzere 18 uluslararası ödül alan Türk takımları, küresel turnuvalarda da oldukça iddialı. Geçtiğimiz yıl dereceye giren Gaziantep Özel Sanko Okulları takımı, İspanya’da yapılan Open European Championship turnuvasında Girişimcilik üçüncülük ödülünü alırken Mardin Midyat Sivrice Köyü Ortaokulu da Yükselen Yıldız birincilik ödülünü kazanmıştı. FLL International Open - Canada turnuvasında İzmir Rota Koleji’nden Rotatech Stars Şampiyonluk ödülünü kazanmıştı.
“AMAÇ DAHA FAZLA PATENT BAŞVURUSU”
Geçen 4 sezonda her sezon, 9-16 yaş arası gençlerin oluşturduğu takımların, patent başvurusunda da bulunduğunu hatırlatan Bilim Kahramanları Derneği Başkanı Hakan Habip, “Amacımız daha fazla sayıda takımın patent başvurusu seviyesine gelmesi. Bugün patent başvurusu yapan takımlar, yarın melek yatırımcı bulabilir, içlerinden bilim insanı, mühendis, etkin girişimciler çıkabilir. Hatta gün gelir, bu gençler Nobel Ödüllerine aday olabilir. Neden olmasın? Daha önce birçok yarışmaya katılıp ödül alan ve 15 yaşında olmasına karşın takım çalıştıran katılımcılarımız var” dedi.
12 TAKIM FİNALLERE GİDİYOR
Yerel turnuvaların ardından 21-22 Mart tarihlerinde İzmir’de yapılacak Bilim Kahramanları Buluşuyor Ulusal Turnuvası’na katılmaya ise 12 takım hak kazandı. Birinci gün Şampiyonluk Ödülü’nü The Wall takımıyla İzmir Bahçeşehir Koleji, Proje Jürisi Ödülü’nü Team of Rescuers takımıyla Rota Koleji, Öz Değerler Jürisi Ödülü’nü Roboshock takımıyla Sıdıka Akdemir Bilim Sanat Merkezi, Robot Tasarım Jürisi Ödülü’nü Rotatech takımıyla Rota Koleji, Robot Performans Birincilik Ödülü’nü Robotica takımıyla Takev Fen ve Anadolu Lisesi, Araştırma Ödülü’nü ise Revolution takımıyla Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ARSEM kazananarak ulusal turnuvaya gidecek takımlar arasına adlarını yazdırdı. İkinci gün ise Şampiyonluk Ödülü’nü Robotakev takımıyla Takev Okulları, Proje Jürisi Ödülü’nü G-Force takımıyla Gelişim Koleji, Öz Değerler Jürisi Ödülü’nü Rated-L takımıyla TAKEV Anadolu ve Fen Lisesi, Robot Tasarım Jürisi Ödülü’nü First Class takımı, Robot Performans Birincilik Ödülü’nü Çakatech takımıyla Çakabey Okulları, Araştırma Ödülü’nü ise Çılgınlar takımıyla Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı kazanarak İzmir’den ulusal turnuvaya gidecek 12 takımdan biri olmayı başardı.