Atatürk Üniversitesi, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB)’in ortaklaşa gerçekleştirdikleri Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifika Programı, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu’nda gerçekleşti.
Sertifika programına Vali Yardımcısı Mehmet Levent Kepçeli, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, KOSGEB il Müdürü Veysel Vural, fakülte dekanları ve öğrenciler katıldı. Program Dâhilinde 2 Bine Yakın Sertifika Verildi.
Girişimcilik kültürünün yaygınlaştırmak ve girişimcileri iş planı kavramı ile tanıştırarak, başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla kurumlar arası iş birliği içerisinde yürütülen bir eğitim programı olan Uygulamalı Girişimcilik ve Sertifika Eğitimi programında, ilk konuşmayı KOSGEB il Müdürü Veysel Vural yaptı. Vural, Atatürk Üniversitesi’nde 2013-2014 yılı içeresinde Girişimcilik uygulamalı eğitim programı yaptıklarını ve 2 bine yakın kişinin mezun olduğunu belirterek, tüm öğrencilere sertifika verildiğini söyledi. Öğrencilerin aldıkları sertifikalarla kendi işlerini kurma fırsatı bulacaklarını söyleyen Veysel Vural, sözlerine şöyle devam etti: “ Biz KOSGEB olarak sizlere öncelikle 30 bin TL hibe, 70 bin TL de sabit yatırım desteği veriyoruz. Bu, iş kurmak için yeterli bir miktar. Bölgelere göre değişen oranlarımız var. Türkiye’nin batı bölgeleri için yüzde 60, doğu bölgeleri için ise yüzde 70 oranında destek miktarımız var” dedi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİKTİR
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ise konuşmasında dünyanın en büyük sorunu haline gelen işsizlik hakkında bilgi verdi. Ülkemizde son 12 yıldır reform niteliğindeki kapsayıcı ve istikrarlı politikalar yürürlüğe konularak işsizlikle mücadelede ve istihdamı arttırmada mesafeler katledildiğini söyleyen Yazıcı, İŞKUR verilerinden bahsetti. Nusret Yazıcı: “Bazı verilere göre, 2003 yılında 65 bin vatandaşımızın istihdamına aracılık eden İŞKUR, 2014 yılında yaklaşık 701 bin kişinin işe yerleştirilmesine vesile olmuştur. Yine 2014 yılında 2 milyon 564 bin kişiye işe ve mesleğe yönelme konusunda profesyonel danışmanlık desteği İŞKUR tarafından sağlanmıştır. Üniversite öğrencilerine daha etkin ve ulaşılabilir bir hizmet vermek adına 81 üniversitede irtibat noktaları oluşturulmuştur. Bu irtibat noktalarından bir tanesi Atatürk Üniversitesi’dir. İrtibat noktalarında yüz yüze danışmanlık hizmeti verilmekte ve öğrencilere iş gücü piyasası ve iş arama becerileri, işverenle mülakat tekniği, öz geçmiş hazırlama ve Avrupa Birliği düzleminde iş arama gibi konularda bilgilendirme faaliyetlerinde bulunulmaktadır. İşverenlerimize sunulan danışmanlık desteği kapsamında ise 2014 yılında yaklaşık 410 bin iş yeri ziyareti gerçekleştirilmiştir. İşverenlerimize iş gücü açığının giderilmesi, mesleki eğitim ve iş başı eğitimi gibi birçok konuda ücretsiz danışmanlık gerçekleştirilip, işletmelerimizde 1 milyon 735 bin kişilik iş gücü talebi pozisyonu alınmıştır. Türkiye, İŞKUR olarak 2012’den bu yana tamamen işveren odaklı olarak çalışıyor. Amacımız birçok kişiyi iş sahibi yapmak. Bu konuda samimiyetle söyleyebilirim ki çok çalışıyoruz ve uğraşıyoruz. Bu yüzden İŞKUR’un politikaları yeniden dizayn edildi ve stratejileri yeniden kuruldu” dedi.
İNSAN, KUŞKUSUZ HAREKETTE HAYAT BULUR
Yenilikçiliğin ve girişimciliğin, hoca veya öğrenci ayırt etmeksizin herkes için çok önemli olduğunu belirten, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, öğrencilere verilen sertifikaların öneminden bahsetti. Rektör Koçak: “Atatürk Üniversitesi 1957 yılından bu yana 200 bin mezun veren bir üniversite olması hasebiyle, Türkiye’nin değişik üniversitelerinde eğitime katkı sağlayan öğretim üyesi yetiştirmiş çok önemli bir kurumdur. Atatürk Üniversitesi’nin yenilikçi ve girişimci ruhu daha fazla olmalıdır. Son yıllarda, devlet politikası olarak kalkınma için finansman ayrılıyor. Bu finansmanı kullanacak olan da siz genç girişimciler olacaktır. Bunun bir başlangıcı da üniversitede aldığınız eğitimin yanında, diplomanıza ilave edeceğiniz sertifika programları veya içinizdeki azmin açığa çıkmasıdır.
HAYAT, FAALİYET VE HAREKET DEMEKTİR
Bu programla birlikte, kurumlar arasındaki iş birliğinin en güzel örneklerinden birisini gösterdik. İnsan, kuşkusuz harekette hayat bulur. Bir büyük Dimağ’ın dediği gibi, “Hayat, faaliyet ve harekettir”. Diğer bir ifadeyle yeknesak hayat hayat değildir. Eşyanın kanunundan, hayatın ruhuna kadar neye bakarsak bakalım, bu böyledir. Girişimciliği de bu kabilden değerlendirmek mümkündür. Girişimcilik hayat demektir, hayata ilişkin harekete geçmek, faaliyette bulunmak demektir. Girişimcilik, Marshall Foch’un “Dünya üzerindeki en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur” sözündeki o ruhun harekete geçmiş halidir” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Mehmet Levent Kepçeli ise özellikle meslek yüksekokulları haricindeki akademik bölümlerinden mezun olan öğrencilerde, uygulama ile teori arasında bir kopukluk olduğunu ifade ederek, özellikle İŞKUR ve KOSGEB kanalıyla bu eksikliği gideren yöneticilere ve Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’a teşekkür etti.
Sertifika programında açılış konuşmaların ardından, eğitime katılan öğrencilere sertifikaları verildi.
Programdan sonra konuklar, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen 5. Kariyer Günleri Etkinliğine katıldı.