Kütahya’da Fatma Doğan isimli hastanın ’periton diyalizi’ ile hayata tutunduğu bildirildi.
Periton diyalizi ekibi Doç. Dr. Erim Gülcan, yaptığı açıklamada, "Akut periton diyalizi damar erişimi sorunu olan hemodiyaliz hastalarında, acil diyaliz gerektiren ani gelişen böbrek yetmezliğinde, akut böbrek yetmezliği olan çocuk hastalarda ve tansiyonu düşük olan genel durumu bozuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda kullanılabilir. Akut periton diyalizi, aletle veya manuel (elle) yapılabilmekte olup, reçetelemesi hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bu diyaliz şekli, genellikle başlangıçta 24 saat boyunca ( eğer Yoğun Bakım Ünitesinde yatıyorsa) 1-2 saatlik değişimler kullanılarak yapılmakta ve gerekirse sonraki günlerde değişim aralıkları 4-6 saatte bire uzatılabilmekte olup, bu arada hem üre gibi solütler hem de suyun yavaş uzaklaştırılması nedeniyle hastanın stabilitesini bozmamaktadır. Dolayısıyle mevcut hastamızda olduğu gibi gerekli durumlarda kullanıldığında akut (aletli veya manuel olarak) periton diyalizi hastanın hayatını kurtarabilmektedir. Sonuçta, bundan böyle hemodiyalize giren ve damara yolu erişimi zor olan hastaların başka merkezlere sevk edilmesi gerekmeyecek olup, akut periton diyalizi tedavisi merkezimizde yapılabileceği müjdesini de tüm hastalarımıza vermek isterim” şeklinde konuştu.
Fatma Doğan’a ’geçmiş olsun’ dileklerini ileten Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, “DPÜ. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi yine bir ilke imza atmıştır. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum. Zamana karşı yapılan bir uğraş ve çaba sayesinde hastamızın hataya tutunmasını sağlamışlardır. Artık Kütahya’da halkımızın hastanemize güvenmesi gerektiğini ve emin ellerde olduklarının bilmelerini belirtmek istiyorum. Çünkü Türkiye’de sadece birkaç hastanede yapılan işlem ve operasyonların çoğu DPÜ Kütahya Evliya Çelebi eğitim ve Araştırma Hastanemizde yapılmaktadır" diye konuştu.
Hayata tekrar tutunan Fatma Doğan ve yakınları hayır duaları ederek şunları söyledi: "Eğer biz başka illere gönderilmiş olsaydık ,zaten yolda geçen zaman bize yetmeyecek ve hastamızın organları çalışmayacak duruma gelecek ve belki de kaybedecektik. Allah Razı olsun Erim hoca ve ekibi bizlere fazlasıyla ilgilenip düştüğümüz kötü durumdan kurtardı. Hastanemizi ve Yöneticilerimizi Allah başımızdan eksik etmesin. Hiç bir yere gitmek zorunda kalmadan ilk müdahalemiz ve tedavimiz hastanemizde yapıldı. Bütün hastane çalışanları çok ilgilendiler, hepsinden tekrar tekrar Allah razı olsun” dediler.(EFE)