İşaret Dili Tercümanlar Derneği Başkanı Banu Türkuğur Şahin, Türkiye’de işaret dili eğitimi veren bir üniversite bölümü olmaması nedeniyle sağır ve dilsiz kişilerin eğitim seviyesinin düşük olduğunu belirtti.
Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamada bulunan İşaret Dili Tercümanlar Derneği Başkanı Banu Türkuğur Şahin, üniversitelerde işaret diliyle ilgili bir bölüm bulunması için öncelikle bu konuda araştırma yapan doktor ya da dil bilimcinin olması gerektiğini ifade etti. İşaret dili dersleri verebilecek akademisyenlere ihtiyaç olduğunu kaydeden Şahin, “Üniversitelerde böyle bir bölüm olabilmesi için işaret dili ile ilgili araştırma yapan ya da işaret dili ile ilgili bir doktorun, dil bilimcinin olması gerekiyor ki aslına bakarsanız işin özü bu konuda donanımlı dersleri verebilecek akademisyenlere ihtiyaç var” dedi.
"İŞARET DİLİYLE ÖĞRENİM GÖREMEYEN SAĞIRLARIN OKUMA VE ANLAMA PROBLEMLERİ VAR"
Uzun zamandır bu konuda enstitü kurulması için çalışma yürüttüklerinden bahseden Şahin, ülkede üniversiteden mezun olan sağır ve dilsiz kişi sayısının çok düşük olduğunu kaydetti. Şahin, “Uzun yıllardır en büyük problemlerimizden birisi bu maalesef. İşaret dili ile eğitim alamayan sağırların zaten eğitim seviyeleri çok düşük. Aralarından çok az kişi üniversite mezunu. Malum işaret dili ile öğrenim göremeyen sağırların Türkçe okumada değil ama anlamada problemleri var. Tabii bu olay sınavlarda sonuçların düşük olmasıyla da sonuçlarını gösteriyor. İşsiz sağır sayının çokluğu buna bir örnek. Bizler şanslı grubuz aslında, eğer sağır anne babaya sahipseniz ve yakınınızda başka akrabanız yoksa, sizi yönlendiren yoksa otomatik olarak çocukların eğitim düzeyi düşük olacaktır” diye konuştu.
"SAĞIRLARIN GİDEBİLECEĞİ BİR ÜNİVERSİTE OLMALI"
Anne ve babası eğitimli olan sağır ve dilsiz çocukların eğitim alanında daha şanslı olduklarını vurgulayan Şahin, “Anne babaları ve kardeşleri eğer eğitimliyse, çocuklar da eğitim alanında şanslı oluyor. Üniversitelerde tercümanlık bölümünün açılması önemli ama daha önemlisi, yurt dışındaki gibi sağırların gidebileceği bir üniversite olması. Anne baba eğitimli olursa, otomatik olarak çocuklar da eğitimli olacaktır” ifadelerini kullandı.
"ALAYLI YETİŞEN LİSANS MEZUNLARINA ÖĞRETİM ELEMANI HAKKI TANINMALI"
Günümüzde işaret dili tercümanlarının bir lisans programı olmadığına da değinen Banu Türkuğur Şahin, “Bunun için yurt dışından akademisyen getirmek gerekiyor ya da alaylı yetişenler arasından lisans mezunlarına bir defaya mahsus öğretim elemanı hakkı tanınmalı. İlk tıpçılar nasıl yetişmiş, bir onu araştırsalar aslında sorunun çözümünün kolay olacağını görürler. Sadece bir enstitü açılması pratik bir çözüm olacaktır” dedi.
"YURT DIŞINDA SAĞIR AKADEMİSYENLER YETİŞİYOR"
Türkiye’de sağır akademisyenler yetişmemesi nedeniyle ortaya çıkan zorluklardan ve bu konuya çözüm önerisi sunan Şahin, şöyle devam etti:
“Biliyor musunuz yurt dışında birçok sağır akademisyen yetişiyor ama ülkemizde yetişemiyor. Türk olarak sadece üç sağır akademisyenimiz var ancak onlar da yurt dışında eğitim aldılar. Temmuz ayında Dünya Sağırlar Kongresi Türkiye’de gerçekleşecek. Bu kongreyi Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu sayesinde ev sahipliğinde yapacağız ve hem tercümanlar hem de sağırları misafir edeceğiz. İçlerinde sağır akademisyenler olacak ve yurt dışında bizim yaşadığımız problemleri onların söylemlerine göre 50 yıl önce halletmişler. Bizim daha çok yolumuz var gibi görünüyor. Ancak üniversitelerin de yardımıyla biz bu işi çözebiliriz.”