Bilecik’te Sançim Çimento Fabrikası çalışanları, bağlı bulundukları sendikaya üye olmalarının ardından firma sahibinin bu teklifi reddettiğini belirterek, 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptılar.
Bilecik’te Sançim Çimento Fabrikası çalışanları, geçtiğimiz günlerde bağlı bulundukları sendikaya üye olmalarının ardından fabrika yönetiminin bu teklifi reddetmesi sonucu fabrika önünde sloganlar atarak tepkilerini göstermişlerdi. Fabrika çalışanları bugün ise verdikleri tepkilerinin sonuçsuz kaldığını söyleyerek 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptılar.
Eylemle ilgili açıklama yapan DİSK Cam Keramik İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Ay, çalışanların bu kararlı duruşları sayesinde sabahki 2 saatlik iş bırakma eylemi ile iş veren vekiliyle kısa da olsa bir görüşme imkanı bulabildiklerini belirtti. Ay, “Yaklaşık bir haftayı aşkın süredir içeride yemek yemiyorsunuz. Giriş çıkışlarda vardiya değişikliklerinde gürültü çıkararak, slogan atarak, düdük çalarak protestolarınızı gerçekleştiriyordunuz. Ama patron cephesinden en ufak bir ses gelmemişti. Dün yaptığınız 1 saatlik iş bırakma eyleminiz üzerineyse müdürler işçi arkadaşlardan en azından bir kısmıyla görüştüler. Ama tabii ki bu görüşmede yine tehditler savurdular. Yaptığınız işin kanun dışı olduğunu ve sizi işten atacaklarını söylediler. Ama siz bugün bu tehditlere, bu baskılara çok anlamlı bir cevap verdiniz. Bugün iş bırakma eylemini 2 saate çıkardınız. Bunun sonucunda ’sendikayla asla görüşmeyiz’ diyen işveren cephesi bugün bizimle görüşmek zorunda kaldı. Bu sizin eserinizdir. Sizin kararlı tutumunuz sayesindedir, hepinizi tek tek öncelikle tebrik ediyorum” dedi.
“DİYALOG KAPILARINI KAPATMAYIN”
Ay, konuşmasının devamında çalışanlarda bu inanç, direnç ve kararlılık olduğu sürece kazanacaklarını belirterek, ”Bugünkü görüşmemizde iş veren vekili en azından görüşme talebimizi kabul ettikleri için onlara teşekkür ediyoruz buradan. Ama görüşmede hala aynı noktadalar. Gelinen nokta da bir aşamadır. Görüşmeyi kabul ettiler en azından bugün bir görüşme gerçekleştirdik. Bu kararlı duruşumuz durduğu sürece bu görüşmelerin süreceğine inanıyoruz” diye konuştu.
“6 YIL BOYUNCA HER TÜRLÜ AŞAMADA KAYDETTİK, SABRETTİK, BEKLEDİK”
Yapılan eylemler hakkında görüş bildiren Sançim Çimento Fabrika çalışanı Samet Mercan ise fabrikada 6 yıldır çalıştığını ve bu süre içerisinde kendilerine birçok söz verildiğini belirterek sözlerine söyle devam etti.
“Her türlü konuda bize destek çıkılacağı, maaşlarımızın daha güzel zamanlarda getirileceği, 4 tam ikramiyenin getirileceği gibi sözler konuşuldu. Biz bunları 6 yıl boyunca her türlü aşamada kaydettik, sabrettik, bekledik. Ama gördük ki önümüze çıkan her türlü engelde ya arkadaşlarımızın işten çıkarılması oldu ya da bizimle herhangi bir şekilde ne taleplerimize cevap verildi. Bizler de bu yola bir sendika kuruluşumuzla birlikte çıkalım, her daim arkamızda bir güç olsun, hep birlikte bir dayanağımız olsun diyerek DİSK’e bağlı Cam Keramik İş Sendikası’na başvurduk. Bizim bu başvurumuzdan dolayı tabii ki işverenimiz sendika olarak çimento birliklerinin dahil olduğu Çim sendikasına yönelmemiz konusunda bize tehditler savurarak bizi o tarafa çekmeye çalışılıyor. Bunun için biz 10 günden beri bir mücadele içindeyiz. Bu mücadelemizi inşallah tüm arkadaşlarımızın birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştireceğiz. Sonuna kadar da gidiyoruz. Ergün başkanımız da dediği gibi bizim bir kırmızı çizgimiz var. Biz burada bir kişinin bile canı yansa, toplu olarak komple üretimden gelen haklarımızı gücümüzü kullanmaya çalışıyoruz. Bunu da yönetime iletmek istiyoruz. 11 gündür eylem yapıyoruz. Son 2 gün içerisinde de iş bırakma eylemine başladık. İlk başta eylemlerimiz 1 er saat olarak başladı. Bugün 2 saat, yarın tekrar gün içerisinde herhangi bir cevap verilmezse 3 saat olarak ve giderek büyüyeceğiz.”
Konuşmaların ardından eylem son bulurken, fabrika çalışanları işlerinin başına döndü.