15 Mayıs 1919’da Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Denizli’de milli mücadele ateşini yaktığı gün, 96 yıl sonra yeniden canlandırıldı. Binlerce Denizlili ellerinde Türk bayrakları ile 96 yıl önce olduğu gibi Bayramyeri Meydanı’na kadar yürüyerek, bu vatan için çarpışanları yad etti.
Denizli’de Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin milli mücadele ateşini yaktığı 15 Mayıs 1919 Milli Mücadele Günü, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle anıldı. Delikliçınar Meydanı’nda başlayan törene, Denizli Vali Vekili Ekrem Büyükata, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Milletvekilleri Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, davetliler ve binlerce vatandaş katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kalabalık Delikliçınar Meydanı’ndan Atatürk Caddesi’ni takip ederek Kayalık Caddesi’ne ulaştı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yürüyen binlerce kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla 96 yıl önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin çağrısı ile başlatılan Milli Mücadele Günü’nü yeniden yaşadı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşün ardından kalabalık Bayramyeri Meydanı’nda toplandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuar sanatçıları ve Halk Oyunları Topluluğu sundukları gösteri ile büyük alkış topladı.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, burada yaptığı konuşmada, bu meydanın çok güzel işlere şahitlik ettiğini, burada milli mücadele ateşinin yakıldığını belirtti. Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin sadece 15 Mayıs 1919’da değil öncesinden de hazırlık yaparak bu mücadeleyi başlattığını kaydeden Başkan Zolan, 15 Mayıs 1919’da ve öncesinde yaşanılanları detayları ile anlattı. Başkan Zolan, "Denizlimiz 1071 Malazgirt Zaferi’nden başlayan sürecin ardından Türk yurdu haline getirilmiş. O gün ilk komutan Server Gazi, Mehmet Gazi bu toprağı, bu vatanı bize aktarmak, bize yurt etmek için ilk şehit olan komutanlar olmuş. Onlar bu toprağa kanını vermişler, ondan sonra nice şehitler, nice gaziler olmuş. Haçlı seferlerinde bir yiğidimiz var. Fatma Yıldızımız var. Selçuk Beyimizin kızı haçlı seferlerine karşı bir erkek gibi mücadele vererek şehit olan komutan. Bu topraklar bedelsiz değil, nice bedeller ödemiş atalarımız bu topraklar için. Öyle mücadele etmiş ki atalarımız 800 yılı aşkındır Denizli’ye düşman postalı değmemiş. Dünya durdukça da Denizlimize, ülkemize düşman postalı değmeyecek inşallah. Onun için birlik ve beraberlik içinde kardeşliğimizi sürdürmemiz gerekiyor" dedi.
Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 96 yıl önce Bayramyeri Meydanı’nda okuduğu fetvayı okuyan Başkan Zolan, şunları kaydetti: "Muhterem Denizlililer. Bugün sabahın erken saatlerinde İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak, din ve devlete ihanettir, vatana karşı irtikab edilecek cürümlerin Allah ve tarih önünde affı imkânsız günahtır. Cihad, tam manasıyla teşekkül etmiş dini farize olarak karşımızdadır. Hemşehrilerim, karşımıza çıkarılan dünkü tebeamız Yunan’a biz mağlup olmadık. Onlar öteki düşmanlarımızın vasıtasıdır. Yunan’ın bir Türk beldesini ellerine geçirmelerinin ne manaya geldiğini , İzmir’in şu birkaç saat içinde irtikap edilen cinayetler gösteriyor. Silahımız olmaya bilir, topsuz - tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.
Sizlere vatanımızı düşmana teslim etmenin çaresiz olduğunu söyleyenler, düşman esareti altında olanlardır. Onlar irade ve kararlarına sahip değillerdir. Bu vaziyette onların emri ve fetvası aklen ve şer’an caiz, makbul ve muteber değildir. Meşru olan münhasıran vatan müdafaası ve istiklal uğruna cihattır.
Korkmayınız! Meyus olmayınız! Bu livay-ı hamd’in altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz. Müftünüz olarak cihad-ı mukaddes fetvasını ilan tebliğ ediyorum."