Mavi Işık tedavisini babasının sanayide yaptırdığı fototerapi cihazı ile alan 3 aylık Poyraz bebeğin doktoru İshak Abdurrahman Işık, "Cihazın ışık dalga boyu ve ışığın vücuttan belirli uzaklıkta olması gerekiyor. Eğer bu sağlanabildiyse bebeğe faydası olmuştur. Zararı olmaz. Poyraz’ın şu an sağlık durumu iyi. Sadece akciğer enfeksiyonu var" dedi.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroentoroloji Uzmanı Dr. İshak Abdurrahman Işık, servise alınan Poyraz bebeğin Crigler Najar teşhisi konulduğunu ve tedaviye başladıklarını söyledi. Crigler Najar sendromumun nadir görülen bir hastalık olduğunu aktaran Dr. Işık, "Dünyada 200 civarında böyle hasta var. Tek tedavisi de karaciğer naklidir. Onun dışında da bir tedavisi yok. Bu süre içinde hasta karaciğer nakli yapılıncaya kadar tedavisi yapılmalıdır. Büyümesini sağlamak ve bilirübin değerlerinin yükselmesine engel olmak. Bu hastalığın ana sebebi kanda bilirübini atmaya yarayan enzimin vücutta olmayışıdır. Buna bağlı olarak bilirübin vücutta çok yükseliyor ve beyne birikerek hasara neden oluyor. Bizim amacımız burada fototerapi ile hastanın bilirübini belli seviyede tutacağız" dedi.
"NAKİL OLABİLECEK YAŞA ULAŞMALI"
Tedavinin ilk bir ayın çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Işık, "Bundan sonra da birkaç yıl belirli aralıklarla 12-15 saat yoğun fototerapi alması gerekiyor. Ondan sonra nakil olabilecek yaşa geldikten sonra, istenilen kiloya ulaşılır ve donör de bulunursa Poyraz bebek sağlığına kavuşacak" diye konuştu.
"BİR ZARARI OLMAMIŞ GİBİ"
Baba Servet Ergün’ün sanayide yaptırdığı fototerapi cihazı ile oğlunu tedavi etmesi hakkında ise Dr. Işık şunları söyledi:
"Bir zararı olmamış gibi. Ama tedaviyi geciktirmesi gibi bir negatif etkisinden söz edilebilir. Işık dalga boyu ve ışığın vücuttan belirli uzaklıkta olması gerekiyor. Eğer bu sağlanabildiyse faydası olmuştur. Zararı olmaz. Bu sağlanamadıysa yalancı tedavi edilmiş olabilir."
Poyraz bebeğin şu anki sağlık durumu hakkında bilgi veren Dr. Işık, genel durumunun gayet iyi, aktif ve canlı olduğunu ancak hafif akciğer enfeksiyonu bulunduğunu söyledi. Dr. Işık, enfeksiyonu tedavi edeceklerini ve fototerapi tedavisini de alacağını ifade etti.