Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT,()-TOKAT'ta 22 yaşındaki Sema Bahar Karakeçe, doğuştan işitme engelli olan annesi ve küçük yaşta havale geçirerek konuşamayan babası aracılığıyla öğrendiği işaret dilini meslek olarak seçerek, işaret dili eğitmeni oldu.
Denizli'de yaşayan Sema Bahar Karakeçe'nin annesi Fatma doğuştan, babası Oğuz Karakeçe ise 1.5 yaşında geçirdiği havale sonrası konuşma yetisini kaybederek işitme engelli oldu. Karakeçe ailesi işaret dilini öğrenerek iletişim kurmaya başladı. Kızları Sema Bahar Karakeçe de, evde anne ve babası tarafından kullanılan işaret dilini kısa sürede öğrenerek ailesinin 'dili' oldu. Genç kız bir süre sonra sınavlara girerek aldığı belgelerle işaret dilini mesleği haline getirdi. Önce Denizli'de işaret dili eğitimi veren Sema Bahar Karakeçe daha sonra Tokat'a gelerek burada Halk Eğitim Merkezi bünyesinde işaret dili eğitmeni oldu.
"ÇOCUKKEN ÖĞRENDİM"
Ailesinin işitme engelli olması nedeni ile onların yanında işaret dilini öğrendiğini söyleyen Sema Bahar Karakeçe, "Bankaya, hastaneye veya başka yerlere annem ve babam benimle birlikte gidiyorlardı. Çünkü öyle yerlerde tercüman olmadığı için ben tercümanlık yaptım. Hatta ilkokul dördüncü sınıfta kooperatif toplantısında tercümanlık yaptım. Yani bu işaret dilini çocukluktan öğrendim. Bunu da arkadaşlarıma ve bilmeyen herkese tavsiye ediyorum. Çünkü her an her yerde karşılarına işitme engelli birileri çıkabilir. Hem bu kendileri için de avantaj. Çünkü işaret dilini bilen birisini gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Onun dışında toplumla iletişim kuramayınca dışlanmış hissediyorlar kendilerini. Ben de herkesin bu dili öğrenmesini istiyorum. Ben de işitme engelliler için varım. Onlar için çalışmak beni mutlu ediyor" dedi. 

FOTOĞRAFLI