Adıyaman Barosu avukatlarından Zeynep Saya, ‘İstanbul sözleşmesi’ ile ilgili basın açıklaması yaparak, oluşturulan izleme kuruluna tepki gösterdi.
Av. Zeynep Saya, 1 Ağustosta yürürlüğe giren Avrupa Konseyi’nin Kadına Yönelik Şiddet Sözleşmesi’nin Türkiye’nin çabaları sayesinde İstanbul’da imzaya açıldığı, ancak uygulanmaması noktasında üzerine düşeni yapmadığını iddia etti.
Saya açıklamasında, sözleşmenin en önemli yanının ise beraberinde getirdiği denetim mekanizması olduğunu vurgulayarak, “Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sözleşmesini izlemek üzere 6’sı kamudan, 3’ü STK’lardan oluşan bir kurul kuruldu. Bu kurulda yapılan göstermelik bir seçimle İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformundaki Türkiye’nin kadına yönelik şiddet konusunda çalışan tüm kadın örgütleri dışlanarak kurula üç yandaş STK seçildi. Bunlardan birisi AKDER, KADEM diğeri ise Kadın Sağlığı Derneği’dir. Kadın-erkek eşitliği ve kadına yönelik şiddetle alakası olmayan, hatta eşitlik ilkesine inanmadıklarını söyleyen bu yapılarla şiddetle mücadele edilemez” dedi.