Bitlis’te yaşayan ve 17 yıldır mesleğini icra etmeye çalışan son harik ustası Haydar Yılmaz, 22-25 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek olan EMITT Fuarı’na hazırlanıyor.
Haydar Yılmaz, 500-600 yıl önce yöre halkının ayakkabı niyetine harik giydiğini hatırlattı. Harikin keçi kılı ve kendir olmak üzere iki ham maddeden yapıldığını ifade eden Yılmaz, önümüzdeki günlerde İstanbul’da gerçekleşecek olan EMITT Fuarı’na hazırlandığını kaydetti. Yılmaz, “Harik yapımında kullanılan malzemeler keçi kılı ve kendirdir. Bunların haricinde hiçbir farklı malzeme kullanılmaz. Bu iş çok zahmetlidir. Çünkü harikin bir çifti 5 günde ancak yapılabiliyor. 17 yıldır ben bu sanatı bütün zorluklara rağmen icra etmeye çalışıyorum. Maalesef bu sanatın şu an itibariyle son ustası benim. Dönem dönem Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde kurslar açıyoruz. Kurslara gençlerimizin fazla rağbeti olmuyor. Gelenlerde mesleği zorlu bulduğu ve pazar sıkıntısı olduğu için maalesef devam ettiremiyorlar” diye konuştu.
EMITT’te Bitlis’i ve hariki elinden geldiği kadarınca tanıtmaya çalışacağını ifade eden Yılmaz, “İstanbul’da EMITT Turizm Fuarı gerçekleşecek. Bende mesleğimle beraber bu fuara katılmak için hazırlık yapıyorum. Daha önceki dönemler Ankara, İstanbul ve İzmir’de düzenlenen Bitlis Tanıtım Günleri’ne de katıldım. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Altın Eller’ geleneksel festivallerine katıldım. Katıldığım gerek fuarlarda gerek festivallerde gerekse tanıtım günlerinde insanların oldukça yoğun ilgisini gördüm. Bu ilgi benim mesleğime olan hevesimi daha da arttırıyor. Çünkü harik Bitlis’e özgü olduğu için ve fazla kişinin bu mesleği bilmediği için gördükleri zaman ‘ipten ayakkabı nasıl yapılır’ diye şaşırıyorlar. Zaten harikin romatizmaya da faydası var. Ayakta romatizma ağrısını alıyor. Bu sebepten dolayı özel siparişler verenler de var” diye konuştu.