14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevgilisiyle mum ışığı eşliğinde yemek yemek isteyenler için uyarılarda bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli İtfaiye Çavuşu Ahmet Duran Çetin, mum, şömine ve tütsüler yakarak bu özel günü kutlamak isteyen vatandaşların yangınlara karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.
14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla romantik aşıklar tarafından tercih edilen mum ışığında yemek, beraberinde tehlikeleri de getirebiliyor. Bu konuda mağdur olmamaları için vatandaşları uyaran İtfaiye Çavuşu Ahmet Duran Çetin, mum yakmak, yemek pişirmek, çeşitli tütsüler ve şömine yakma gibi eylemlerde dikkatli olunmadığı taktirde yangın çıkabileceğini söyledi. Bu özel günde vatandaşların yanan ürünlere dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Çetin, “Özellikle Sevgililer Günü’nde mum çok fazla kullanılmakta. O yüzen mum konusunda çok dikkatli olmalarını, evcil hayvanlarından, küçük çocuklarından en az bir metre uzakta tutmalarını tavsiye ediyoruz. Eskişehir İtfaiyesi olarak aynı zamanda televizyon gibi kolay yanabilecek şeylerin üzerine koymamalarını, sağlam bir kap içerisinde bulundurmalarını, söndürmeden evvel muhakkak, söndürürken mutlaka iki kere kontrol etmelerini tavsiye ederiz. Üfleyerek değil de bir kaşıkla, mum söndürücü ile söndürmeleri önemlidir. En önemlisi de yatak, halı gibi kolay yanabilecek eşyaların üzerinde yakacağımız mum ve benzeri yanıcı maddeler yangınlar oluşturup, mutlu gününüzü felakete çevirebilir” dedi.
“FAZLA MUM YAKILDIĞINDA VATANDAŞLAR EVDE YANGIN OLDUĞUNU SANIYOR”
Daha önce yaşanan bir olayı örnek veren Çetin, şöyle devam etti:
“Bir odada kalp şeklinde tamamen yanan mumlar, komşular tarafından camdan görüldüğünde yangın olduğu sanılıp itfaiyeye haber verilmişti. Hem başkaları yangın zannedebilir, hem gerçekten de yangın olabilir. Sonuçta açık bir ateş ve eşyalarımızı rahatlıkla tutuşturabilecek bir ısı söz konusu olduğu için yine söylüyorum, lütfen dikkat ediniz.”
“ERKEKLER YEMEK YAPARKEN DE DİKKAT ETSİN”
Özel günde yemek yapmak için mutfağa giren erkeklere de uyarılarda bulunan Çetin, “Özel günde tabi ki eşini veya sevgilisini mutlu etmek adına erkekler yemek pişirme yoluna gidebilir. Bu konuda da acemi olabilir. O yüzden çok dikkatli bir şekilde pişirme yapmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle uygun tencere, uygun yağ oranı, uygun sıcaklık seçerek başından ayrılmamalarını öneriyoruz. Özellikle mutfaklarda aspiratör vardır. Bu aspiratörün yağları biriktiren filtresi vardır. Onların temiz olup olmadıklarını kontrol etsinler ve ocağın etrafının temiz olmasına, zemininin kaymaz olmasına, etrafta peçete ve perde gibi kolay yanacak eşyalar olmamasına, hava akımı olmamasına dikkat edip, umarım güzel bir yemek yapıp mutlu bir akşam yaşarlar" diye konuştu.