Elazığ’da toplumda kadına şiddete hayır konusu kapsamında ’İnsanca yaşamak istiyorum’ paneli düzenlendi.
Fırat Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Temizer konferans salonunda Anadolu Realist Gençlik Hareketi ve Zümra Öğrenci Topluluğu tarafından ortaklaşa, ’İnsanca yaşamak istiyorum’ paneli gerçekleştirildi. Panele Anadolu Realist Gençlik Dernek Başkanı Erhan Eğit, Zümra Öğrenci Topluluğu üyeleri, Fırat Üniversitesi Öğrenci Konseyi, Yazar Mevlüde Uçar, Av. Aslıhan Erhan ve davetliler katıldı.
Panel öncesi konuşma yapan Anadolu Realist Gençlik Dernek Başkanı Erhan Eğit, "Hepimizin çok derin yarası olan kadına şiddet konusuyla tarihte son zamanlarda ülkemizde sık karşılaşmaktayız. Şöyle bir geriye baktığımızda bu ülkenin kadınları bundan 50 yıl önce çocuğun üzerindeki battaniyesini alıp mermisine sarılıp sırf mermiye zarar gelmesin diye bu ülke için bağımsızlık mücadelesi vermiştir. Bu ülkenin kadınları Kahramanmaraş’ın düşman eline geçmesin diye kendi canını siper etmiştir. İşte bu ülkenin kadınları böylesine fedakarken hiçbir zaman şiddeti hak etmiyorlar. Biz sadece bu ülkedeki kadına şiddete değil, aslında Dünyada var olan bütün şiddete karşıyız. Bugün doğu Türkistan’da, Filistin’de, Irak’ta ve Suriye’de kadınlarımıza, ablalarımıza var olan kötü saldırıları her zaman kınadık ve her zamanda kınayacağız" dedi.
Kadına şiddet adına Zümre Öğrenci Topluluğu tanıtım ve medya biriminin hazırladığı sunum sonrası panele geçildi. Moderatörlüğünü Nesibe Aslan’ın yaptığı yazar Mevlüde Uçar ve Av. Aslıhan Erhan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde katılımcılara bilgiler verildi.
Kadının dinen kutsallığından ve değer verilmesi gerektiğinden bahsederek şiddetin her türlüsünü kabul edilemez olduğunu dile getiren Av. Aslıhan Erhan, "Kadın haklarını anlatırken rasyonel bir eşitlik istemiyoruz. Biz aslında kadının fiiliyata geçmeyen insan haklarından bahsetmek istiyoruz. Özellikle bir ayrıcalık beklemiyoruz. Yaşam hakkı, beden bütünlüğü, ruh sağlığı ve sayamayacağım birçok hak kadının zaten alması gereken insan haklarıdır. Dini anlamda da çok güzel kolaylıklar ve imkanlar tanınmasına rağmen kadınlara, maalesef yapılan uygulamalar ve olumlu kanun düzenleme mevduatlarına rağmen fiiliyata geçirilemiyor. Cumhuriyet sonrasında kadınlarımız özellikle birçok hakkı bir çok Avrupa ülkesinden önce edinmesine rağmen henüz fiilen biz haklarımızı kullanamamaktayız" diye konuştu.
Panel yazar Mevlüde Uçar’ın konuşmasının ardından soru cevaplarla sona erdi.