Modüler olarak nitelendirilen, tak-çıkar form yapısına sahip akıllı telefon projelerine bir yenisi daha eklendi. Bildiğimiz gibi bu sistemin temelinde 'değiştilebilir donanım bileşenleri' mantığı yatıyor. Yani kullanıcı mevcut bileşenleri çıkartıp yenisini takabiliyor. Diğer bir deyişle bugün sadece bataryada yapabildiğimiz bu işlemin tüm telefona yayıldığını düşünün. Diyelim 2GB RAM yetmedi onu söküp yerine 4GB'lığını takabileceksiniz. Aynı bir PC gibi yani.
İşte bu konseptin fikir babası olarak tanımlayabileceğimiz Ara Projesi'nin ertesinde şimdi de benzer bir girişim, Kickstarter nev'inden bir bağış platformu olan Indiegogo'da görücüye çıktı. Eğer yeterli meblağ ($250,000+) toplanabilirse -ki üst limit yok bu defa- üretime başlanıp en iyi ihtimalle Eylül 2016'da sevkiyat aşamasına geçilecek.

İşlevini andırır biçimde Puzzlephone (yap-boz telefon) ismini taşıyan konsept, Ara Projesi ile karşılaştırdığımızda çok daha basit bir yapıya sahip. Şöyle ki kendisi beyin (yongaseti, RAM, depolama ve kamera), gövde (genel yapı ve ekran) ve kalp (pil ve ikincil bileşenler) olmak üzere 3 temel parçadan ibaret. Burada parçaların kendi içinde sabit olduğunun altını çizelim. Yani her bir temel parça toplu paket olarak alınabilecek. 



Puzzlephone'un teknik özelliklerine baktığımızda ise sekiz çekirdekli bir yongaseti, 3GB RAM, 5-inç (FHD) ekran, 64GB'a kadar dahili hafıza çıkıyor karşımıza. 12MP kamera ve 2.800 mAh bataryanın yer aldığı modelin işletim sistemi ise Android 6.0.
Fiyatlandırma 16/32GB'lık modeller için sırasıyla $333 ve $444 dolar olara belirlenmiş. Bir de bakır malzemeyle güçlendirilecek sınırlı üretim versiyonu olması planlanıyor ki onun da fiyat $777 olacak imiş.

Velhasıl yukarıda da belirttiğimiz gibi hedef $250,000. Şimdilik yolun başında olsalar da ($35,000 toplanmış henüz) daha 1.5 aya yaknı bir süre var kampanyanın tamamlanmasına.

Yeni Şafak