Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, 2023 yılında kayıt dışı istihdamı yüzde 15’lere çekmeyi planladıklarını belirterek, "Biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak cezanın yerine rehberlik edici bir teftiş anlayışını getirmeye çalışıyoruz” dedi.
SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla sosyal tarafların da katılımı ile ‘Asgari İşçilik Çalıştayı’ düzenlendi. Holidaly Inn Otel’de düzenlenen çalıştayda konuşan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, kayıt dışı istihdamın yüzde 32’ye çekildiğini söyleyerek, “2023 yılında kayıt dışı istihdamı yüzde 15’lere çekmeyi planlıyoruz. Bu bizim tek başına çözebileceğimiz bir sorun değil, küçük bir sorun değil” dedi.
“Biz Sosyal Güvenlik Kurumu olarak cezanın yerine rehberlik edici bir teftiş anlayışını getirmeye çalışıyoruz" diyen İlhan şöyle devam etti:
"Ceza bizim temel önceliğimiz olmamalı. Bir işyerinin çok büyük zararlar görmesi, çok büyük meblağlarda ceza ödemesi, iş yerini kapatma noktasına gelmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ne gibi bir fayda sağlar? Primlerle varlığını sürdüren bir kurum olarak, biz daha az prim alacağız anlamına gelmektedir. Bizim temel yaklaşımımız bu olmamalı. Son iki yıla baktığımızda 5 yasa çıkardık. Diğer Avrupa ülkelerine bakıyoruz, bu inanılmaz bir şey. Çıkardığımız yasalarda maddelere bakıyoruz, birçoğu reform niteliğinde. Şimdi tabii ki birtakım açıkları, eksiklikleri kapatmaya çalışıyoruz.”
Asgari işçilikle alakalı düzenleme yapıldığını ancak bu konuda eksiklikler olduğunu söyleyen İlhan, “Biz burada Sosyal Güvenlik Kurumu olarak teknik personel eksikliği yaşıyoruz. Uygulamadaki eksiklik karşımıza çıkıyor. Yasanın olumlu olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu eksikliği düzeltmemiz gerekiyor” diye konuştu.