ODTÜ bahar şenliklerinin rektörlük tarafından iptal edilmediğini belirten Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, “ODTÜ’de hiçbir zaman yasak olmadı. Şenliklerde sadece lojistik, çevre kirliliği ve birçok anlamda kampüs içerisinde kirlilik oluşturan unsurlar oluyor. Ancak, şenliğin iptali öğrenci topluluğumuz tarafından yapıldı” dedi.
İzmir’deki basın mensupları ile bir araya gelen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç.Dr. Barış Sürücü ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Yıldırım, ODTÜ’nün kurulumundan bu yana büyük aşama kaydettiğini ve öğrencilere sunulan imkanlarını gazetecilerle paylaştı. Toplantıda ODTÜ Bahar Şenliğinin iptali yönündeki gündeme ilişkin açıklama yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, “ODTÜ’de hiç yasak olmadı. Bu şenliğin yapılıp yapılmaması tamamen öğrenci topluluğunun inisiyatifinde, dolayısıyla iptal edilmesi de öğrenci topluluğu tarafından oldu. ODTÜ rektörlüğünün bunun iptal etmesi kültürüne aykırı bir şey. Böyle bir şey kesinlikle olmaz hatta sürekli olarak destekleriz. Bizim öğrenciliğimiz o şenliklerle geçti bizim bunu iptal etmemiz diye bir şey söz konusu değil. Sadece lojistik, çevre kirliliği aslında birçok anlamda kampüs içerisinde kirlilik oluşturan unsurlar oluyor. Çok fazla kişi geliyor çöp birikiyor. Çöpleri temizlemek için ciddi sayıda insan çalışması onlara ek mesai verilmesi gerekiyor. Bu da bütçesel bir yük” dedi.
“REKTÖRLÜĞÜN İPTAL ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Eskiden ODTÜ şenliklerinde öğrencilerin el emeği göz nuru kendi yaptıkları ürünleri stantlarda sergilediğini ve ufak tefek meblağla satması şeklinde bir kültür olduğunu dile getiren Sürücü, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde her şey ticarileşiyor, ticarileşince her şey kalitesizleşiyor. Sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Örneğin dışarıdan yemek geliyor, denetlenmesi kolay olmayan yemekleri yemek durumunda kalıyorlar. ODTÜ’nün kendi bütçesinden ayırabileceği bir meblağ var ve iki günlük şenlik daha uygun. Hem lojistik açıdan sorun yaşanmaması hem de çevre düzeninin korunması açısından sağlık koşulları açısından. Dolayısıyla 2 günlük şenliğin destekleneceğini öğrenci topluluğuna ilettik. Onlar da 4 gün yapmak istediklerini ileterek uygun biçimde itirazını yaptı. Sıkıntı buradan çıktı. Yoksa ODTÜ rektörlüğün iptal etmemesi mümkün değil fakat süre açısından anlaşmazlık oldu.”
DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTELERİNDEN
ODTÜ’nün tüm bölümleri ile Türkiye ve dünyada yapılan araştırma ve endekslerde üst sıralarda yer aldığını belirten ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, İngiliz “Times Higher Education” tarafından yapılan “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında geçen yıl ODTÜ’nün 85. sırada ilk 100’e giren ilk ve tek Türk üniversite olduğunu hatırlattı. Geçen yıl kurulan ve dünyanın en prestijli sıralamalarını yapan Times Higher Education’ın sıralamasına göre ODTÜ’nün dünyanın en iyi 85. üniversitesi olduğunu anlatan
Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öğrencilerimizin 3’te 1’i daha mezun olmadan iş buluyor. Mezuniyet törenine başlamadan işleri hazır oluyor. Öte yandan Türkiye’nin ilk teknokenti de ODTÜ Teknokent olarak Ankara’da kuruldu. Şu an en büyük teknokent olarak bir çok üniversitede açılan teknokentlerin gelişimine katkı vererek destekliyor.”
“KUZEY KIBRIS KAMPUSU, ODTÜ’LÜ OLMAK İÇİN FIRSAT”
Eğitimde çok sayıda ilk’i başlatan ODTÜ’nün 10 yıl önce yurt dışında, Kuzey Kıbrıs’ta bir kampus kurarak bir ilke daha imza attığını belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Yıldırım da, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ODTÜ için yeni bir iddia ve prestij projesi olduğunu söyledi.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu projesinin TC ile KKTC hükümetlerinin ortak geliştirdikleri bir proje olduğunu ve iki hükümetin ODTÜ’ye daveti üzerine gerçekleştirildiğini hatırlatan Prof.Dr. Ali Yıldırım, özel statüde bir devlet üniversitesi olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun temel prensibinin “Ana kampus ile aynı anlayış ve değerlendirme standartları ile eğitim” olduğunu söyledi. Akademik ve idari bakımdan tümüyle ODTÜ Ankara’ya bağlı olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun üniversite adayları için ODTÜ’lü olmak için ikinci bir fırsat olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Yıldırım, “Önümüzdeki yıl 60. Yılını kutlayacak olan ODTÜ kurulumundan bu yana hem eğitim hem insan gücü hem araştırma potansiyeline katkı anlamında önemli aşama kaydetti. Öğrencilerin gitmek istediği bir üniversite haline geldi. Aynı şekilde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü de bu yıl 10. yılını kutluyor. Her biri gerek profesyonel iş yaşamında gerek akademik alanda son derece başarılı olan mezunlar veriyoruz” dedi.
“DAHA FAZLA İZMİRLİ ÖĞRENCİ BEKLİYORUZ”
Ankara Kampusu’nda 180, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda 36 olmak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde 2014-2015 akademik yılında 216 İzmirli öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Yıldırım, İzmir’den daha fazla öğrenci beklediklerini söyledi. Prof. Dr. Yıldırım, 2015-2016 akademik yılında yüzde 100, yüzde 50 ve burssuz kontenjanın yanında ilk kez yüzde 75 burslu kontenjandan öğrenci kabul edileceğini belirtti.