İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Tatar, “Nevruz bir yeniden uyanış bayramıdır” dedi.
Malatya Türk Ocağı’nda düzenlenen haftalık toplantılarda bu hafta Nevruz Bayramı ele alındı. Programa konuşmacı olarak katılan İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Tatar, “Turan Bayramı: Nevruz" konulu bir sunum yaptı. Nevruz’un zamanda derinlik ve mekânda genişlikle ifade edilebileceğini belirten Prof.Dr. Tatar, “Kadim bir bayram olan Nevruz, geçmişten günümüze değişerek devam eden geleneklerle kutlanmıştır. Takvime bağlı olarak tabiatta meydana gelen değişmeler, bayramın kutlanmasının önemli bir vesilesi ise de, Nevruz bayramını sadece bununla ilişkilendirerek açıklamak mümkün değildir. Çünkü Nevruz bayramı Türk milletinin kâinat tasavvuru, hayat felsefesi, inançları, değerleri ve ülküleri ile şekillenmiştir. Tarihi süreçte kazanmış olduğu yeni anlamlar da eski ile çelişmediği gibi onları güçlendiren hususlar olduğu dikkatleri çekmektedir. Bunun gibi geniş bir coğrafyada kutlanıyor olması özdeki birliğin, farklı usullerle tecelli etmesine sebep olmuştur” dedi.
Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Nevruz, siyasî hudutlarımızın dışına taşan, Ana Yurttan Ata Yurda bütün Türklük âleminin müşterek bayramıdır. Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan ve diğer Türk vatanlarında Nevruz, aşkla kutlanmaktadır. Dolayısıyla Nevruzun bir bayram olarak tarihte ve bugün bütün Türklük âlemince kutlanması, kutlamaların zengin bir muhtevaya sahip olmasını ve kültürel köprülerin sağlam tutulmasını sağlamıştır. Bu büyük âlemde zengin bir Nevruz edebiyatı gelişmiştir. Kutlamalar sanatın her dalında sergilenmiştir. Yine sporda Nevruza has oyunlar tertip edilmiştir. O güne has şiirler söylenmiş, türküler yakılmıştır. Bütün bu faaliyetlerde güç, zerâfet, sanat ve eğlence aynı anda serviler gibi göğe doğru boy vermiştir.
Nevruz bir yeniden uyanış bayramıdır. Bu bir diriliş değildir. Çünkü diriliş ölüm sonrası iken bu geçici bir uykunun sonucudur. Öyle ki uykuda dahi bahara hazırlık vardır. Kendi içinde, içten içe bir çalışma gizlidir. O anda, uyandığında gerçekleştirmek üzere rüyalar görülür, uyanışta rüyalar hayâle, faaliyete geçince hedefe ve en nihayet kutlu hakikate dönüşür."