Malatya Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ve 2015 Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında onaylanan “Kuru Kayısıda Doğru, Güvenilir ve Hızlı Kükürtdioksit Analizinin Yapılması” Projesi’nin imza töreni gerçekleştirildi.
Fırat Kalkınma Ajansı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen imza törenine Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop katıldı. İmza töreninde konuşan Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, “Projenin desteklenmesinden dolayı, Malatya Valimiz Sayın Süleyman Kamçı ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Mesut Öztop ile Fırat Kalkınma Ajansı çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.
Kuru Kayısıda Doğru, Güvenilir ve Hızlı Kükürtdioksit Analizinin Yapılması Projesi hakkında bilgiler veren Gürsel Özbey, şunları söyledi:
“Kamu ve Özel Gıda Kontrol Laboratuvarlarında TS 485 Kuru Kayısı Standardındaki Monier Williams metoduna göre yapılan kükürt dioksit analizi yaklaşık 150 dakika sürüyor. Oysa bu hızlı analiz metodu ile 4-5 dakika da müşteri ısmarlanan çayı içene kadar analiz sonucu öğrenebilecek. Böylece müşteri taleplerine bekletilmeden, hızlı ve kısa bir sürede cevap verilmiş olacak. Bu proje ile kuru kayısının kaliteli ve güvenilir, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygun bir şekilde üretilmesi sağlanacak, en son teknolojilerin takibi ve uygulanması sağlanacak, politikaların doğru tespiti ile toplum sağlığı korunacak, sektöre ve ülke ekonomisine katkısı artacak ve kuru kayısı sektörünün uluslararası boyutta rekabet edebilirliğinin sağlanması mümkün olacak. Ayrıca işletmelerin kendi laboratuvarlarında yaptıkları analiz sonuçlarının doğruluğunu laboratuvarımızda yaptırarak, otokontrol sistemini oluşturacaklardır. Bölge için önemli bir fırsattan yararlanılmasına ve kayısı sektörüne yönelik acil faaliyetlerde bulunmasına, kayısı için tehdit ve risk teşkil eden yüksek orandaki kükürtlü kayısılar kısa sürede tespit edilecektir.”