Mardin’de Arap ve Süryani halklarının şenliği olan doğanın uyanışı anlamını taşıyan Hessıt Merene şenliği geçiş töreni ile başladı.
Artuklu Belediyesi’nin organize ettiği Mardin halkının unutulan geleneği Hessıt Merene şenliği öncesi merkez Artuklu ilçesinde bulunan 1. Cadde’de geçiş töreni yapıldı. 1980 askeri darbesinden sonra ilk kez kutlanan ve doğanın uyanışı anlamına gelen Arap ve Süryani halklarının şenliği Hessıt Merene geçiş törenine, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan, Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Hadi Baran, Hessıt Merene Komisyonu, Demokrat Araplar Derneği, HDP ve DBP temsilcileri ile Arap ve Süryani halklarından yurttaşlar katıldı. 1. Cadde üzerinde bulunan Diyarbakır Kapı’dan başlayan geçiş töreni, Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşle başladı. Geçiş töreni önünde, Rahvan atları geçişi, erbane ekibi gösterisi ve barış treni eşliğinde yapıldı. Rahvan atlarının rengarenk süslenmesi yoğun ilgi odağı oldu. Cadde boyunca yurttaşlar, Hessıt Merene geçişini alkışladı.
Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan Hessıt Merene geçişinin ardından burada basın mensuplarına açıklama yapan Eşbaşkan Ahmet Türk, Mardin’de yaşayan halkların yıllardır Hessıt Merene şenliğini hep birlikte kutladığını hatırlatarak, bayramın doğanın uyanışı anlamına geldiğini söyledi. Türk, Hessıt Merene şenliğini yeniden Mardin’e kazandırmak ve kazandırmak için her yıl bir festival havasında kutlanması için destek vereceklerini ifade etti. Türk, bu şenliği Mardin’de kalıcı hale getireceklerini ve tüm Türkiye’den bu şenliğe katılımların olacağını dile getirerek, Hessıt Merenê bayramının halkları kutlu olmasını temennisinde bulundu.
Daha sonra konuşan Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan ise, Hessıt Merene şenliğinin 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra şenliğin kutlama alanı olan Mardin Kalesi’nin işgal edilmesinden sonra bir daha kutlanmadığını belirtti. Bozan, 9 güne yayılan Hessıt Merene şenliğini bundan sonraki yıllarda festival havasında kutlayacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda pişirilen Mardin tatlısı olarak bilinen zerde tatlısı yurttaşlara dağıtıldı.