Suriye’nin Deyr-uz Zor kentinde iç çatışmalarda yaralanan şarapnel parçalarından yaralanan Suriyeli Salih Karduş, akrabası Muhammet Karsın ile ayrı tabutların içerisinde ölü numarası yaprak, Türkiye sınırına getirildi. Suriye’nin Rakka ve Telabyad kentlerinden tabutun içerisinde geçerek Türkiye’ye ulaşan Suriyelilerin şimdiki umudu İstanbul’un Esenler İlçe Belediyesi Başkanı Mehmet Tevfik Göksu oldu.
Suriye’nin Deyr-uz Zor kentindeki iç çatışmalarda şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Salih Karduş ve eşinin kardeşi Muhammet Karsın, akrabaları tarafından ayrı tabutlara konularak, tedavi edilmesi umuduyla Türkiye’ye doğru yola çıkarıldı. Yürüyerek Türkiye sınırına doğru hareket eden Karduş ve Karsın aileleri, ölü numarası yapan yaralılarını omUzunda taşıyarak, Rakka ve Telabyad kentlerini geçmeyi başardı. Suriye’nin Türkiye’ye açılan Telabyad sınır kapısına ulaşmayı başaran yaralılar, 112 ambulansları ile sınırdan alınarak Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hayatta kalmayı başaran Suriyeli yaralılar, yaraların ciddiyeti ve tedavisine geç kalınması gibi nedenlerden ayağa kalkmayı başaramadı. Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Tepe mahallesinde yakınları ile birlikte bir eve yerleştirilen yaralı Suriyeliler, hastanede uygulanan fizik tedaviye de cevap vermedi. Yaralı Suriyelilerin ailelerine, tedavisinin ancak İstanbul, Ankara ve Almanya’daki hastanelerde mümkün olacağı belirtilirken, aile maddi imkansızlıklar, dil sorunu ve İstanbul’u bilmemeleri gibi nedenlerden tedaviyi sürdüremedi. Hayati tehlike oluşmaması için tedavisi süren yaralılardan Salih Karduş’un eşi Seyyidi Karduş, yaralı eşi ve kardeşini Deyr-ez Zor kentinden Türkiye sınırına kadar tabut içerisinde güçlükle getirebildiklerini kaydetti. Karduş, “Eşim ve kardeşim yaralanınca tabuta koyduk. İki şehri tabutla geçtik. Türkiye sınırında ise ambulansla alınarak, hastaneye götürüldü. Hastaneye gidip, geliyoruz ama burada tedavisi mümkün değil. Ancak, İstanbul, Ankara ya da Almanya’da tedavi edilebilirmiş” diye konuştu.
YARDIMLARINA BAŞKAN YETİŞTİ
Yaralı Suriyelilerin yakınları, yaşadıklarını Tepe mahallesinde bulunan ve Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın Ak Partili belediyelerle ortak başlattığı ‘üşüyorum, yardım edin’ kampanyası kapsamında toplanan yardım malzemelerini dağıtan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile beraberindeki heyetin yanına giderek yakınları için ilaç istedi. Yaralı yakınlarının, yardım malzemelerini dağıtılacakları ailelerin yer aldığı isim listesinde bulunması üzerine Göksu, 2 odada 21 kişinin yaşadığı ve kendilerinden ilaç isteyen ailenin evine gitti. Mont, çocuk bezi, oyuncak, atkı, bot, ayakkabı, gıda maddeleri, battaniye gibi ihtiyaç malzemelerini teslim eden Başkan Göksu, iç savaşta yaralandığını öğrendiği Salih Karduş ile sohbet etti. Ailenin yatalak hale gelen yaralıların ancak İstanbul’da tedavisinin mümkün olacağını söylemesi üzerine Başkan Göksu, iki yaralıyı da tedavi ettireceği sözünü verdi.
İstanbul’da ailenin kalabileceği ev tutacaklarını ve tedavi süresince ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirten Başkan Göksu, tüm tedavi masraflarını da üstleneceğini kaydetti. Başkan Göksu, Ak Parti İstanbul İl başkanlığının düzenlediği kampanya kapsamında, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan muhacir kardeşlerimize ensar olma görevini yerine getirmek amacıyla Şanlıurfa’ya geldiklerini belirterek "134 TIR dolusu yardımla gelindi. Urfa sınırları içerisindeki muhacirlere yardım eli uzatılıyor. Buraya geldiğimizde başka bir manzara ile karşılaştık. Gencecik bir kardeşimiz savaş gazisi. Bir de kayınbiraderi, kendisi gibi yaralı. O da yatalak olmuş. İnşallah bunları İstanbul’a götürüp, tedavilerini yapıp huzur içerisinde evlerine döndürmek istiyoruz” dedi.
Savaştan kaçıp, Türkiye’ye sığınan herkese kapılarını açmak zorunda olduklarını belirten Başkan Göksu, sözlerine şöyle devam etti; “Kimisi tabutla kaçırılıyor. Kimisi de başka şekilde. Bir şekilde Türkiye’ye geliyorlar. Buraya sığınıyorlar. Biz de insanlık, ensarlık görevimizi yerine getireceğiz.”
Başkan Göksu’nun sözleri ile duygulanan aile fertleri ise dua ederek, sevinç gözyaşları döktü. Öte yandan yaralılardan Muhammet Karsın’ın ise ziyaret esnasında hastanede bulunduğu ve fizik tedavisinin sürmesi nedeniyle evde bulunamadığı öğrenildi.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ İSTEDİLER
Mahallede ev ev gezerek yardım malzemelerinin dağıtımını sürdüren Başkan Göksu ve Ak Partili heyet, çocuklarla yakından ilgilendi. Suriyeli ailelerin ülkelerindeki bomba ve kurşunlardan kaçış hikayelerini de dinleyen Göksu, çocuklara getirdikleri montları bizzat kendisi giydirdi. Göksu, Suriyeli kadınlara ise başka bir ihtiyaçları olup olmadığını sordu. Hükumete ve devlete teşekkür eden Suriyeli kadınlar tek ihtiyaçlarının çamaşır makinesi olduğunu söyledi. Başkan Göksu’nun çamaşır makinesi göndereceğini söylemesi üzerine gülen Suriyeliler, ülkelerindeki savaşın ardından Türkiye’de gösterilen ilgi ve sağlanan destek nedeniyle duygusal anlar yaşadı.
Başkan Göksu’nun yanı sıra heyette, Ak Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Yıldız Konal Süslü, Ak Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesi Başkanı Hanif Düzme, Esenler Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Kamil Ayatan, Esenler Belediyesi Genel Koordinatörü Mehmet Çelik, Hilvan Gençlik Kolları Başkanı Rıdvan Bulgaz da yer aldı.