Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı anısına "Bergüzâr-ı Çanakkale" adını verdiği uzun soluklu bestesi ile yine bir ilke imza attı.
Prof. Dr. Kaçar’ın 15. yüzyıl büyük bestekârlarından Abdülkâdir-i Merâgî’nin terkîb etmiş olduğu nevbet-i müretteb formundan esinlenerek oluşturduğu bestesinde 13 şiir ve bu şiirlere konu olan 13 olay anlatılıyor. Koca Seyyid, Conk Bayırı, Yarbay Hasan Bey ve Canberk, Saka Mustafa, "Ben de sizden biriyim" diyen Rum Doktor Dimitri’nin ele alındığı “Bergüzâr-ı Çanakkale” bestesine konu olan hikâyeler, Dr. İzzet Kaçar tarafından kaleme alınıp şiirleştirildi. Prof. Dr. Kaçar, Bergüzâr-ı Çanakkale’yi Çanakkale Savaşları’nda zuhur eden ve günümüze kadar anlatılan önemli hâdiseleri, şahsiyetleri, millî ve manevi değerlerimizi hatırlatmak, genç nesillere aktarmak, Çanakkale ruhunu yansıtmak ve pekiştirmek amacı ile bestelediğini ifade etti. Bu besteyi Türk musikisinin farklı makam, form ve usullerinden bir araya getirerek oluşturduğunu belirten Kaçar, Bergüzâr-ı Çanakkale bestesinde zirgüle, nikriz, rast, segâh, hüzzam, hüseynî, nihavent, sûznâk, hicazkâr, mâhûr makamlarının yer aldığını ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü münasebeti ile 18 Mart 2015 tarihinde kalabalık bir Türk Mûsikîsi Topluluğu tarafından sahneye konulacağını söyledi.
Prof. Dr. Kaçar, yeni Türkiye’nin yeni bestelere ihtiyacı olduğunu, bestesinde mûsikîseverlerin dillerine pelesenk olabilecek, akılda kalıcı ezgiler olmasına dikkat ettiğini, ezgi güzelliği ile Çanakkale ruhunu özellikle genç nesillere aktarmayı amaçladığını ve birlikte söylenen ezgilerin toplumdaki birlikteliği ve aynı ruhu paylaşabilmeyi sağlayacağını umduğunu sözlerine ekledi.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’in desteklediği Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Türk kültürü ve mûsikîsi alanında önemli uluslararası açılımlar yaparak, I. Türk Müziği Çalıştayı, I. Uluslararası Türk Müziği Sempozyumu ve II. Genç Sâzendeler Yarışması gibi yeni ve önemli projeleri hazırlamaya ve sanata katkıda bulunmaya devam ediyor. Bergüzâr-ı Çanakkale bestesinin Çanakkale şiir ve hikâyelerinden oluşan çalışmanın Çanakkale Savaşları’ndaki görsellerle ve fotoğraflarla birlikte özel bir CD ve kitap olarak farklı dillerde basılması planlanıyor.