Edirne’de, Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan tarihi Selimiye Camii’nin, meydan ve çevre düzenlemeleri çalışmalarına başlandı.
Tarihi Selimiye Cami’nin, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun işbirliği ile yapılacak olan çevre ve meydan düzenlemeleri için ilk kepçe darbesi bugün vuruldu. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Vali Dursun Ali Şahin, yaptıkları ortak basın açıklamasında, projenin dört aylık bir sürede bitirilmesini planladıklarını ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne yetiştirileceğinin müjdesini verdi. Bir gazetecinin, ‘Proje için tahmini bütçe ne kadar?’ sorusuna ise Gürkan ve Şahin, "Selimiye bütçe ile kıyaslanmaz. Ne gerekiyorsa yapacağız. Selimiye için her şey feda" yanıtını verdi.
"SELİMİYE’NİN HAK ETTİĞİ ÇEVRE DÜZENLEMESİNİ YAPMAK YOLUNDA BUGÜN İLK ADIMI ATIYORUZ"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dünyada eşi benzeri olmayan Selimiye Cami’nin güzelliğini biraz daha ortaya çıkarmak için gerekli çevre düzenlemesine başladıklarını belirterek, "Bugün itibariyle Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı karar kapsamında, Selimiye Cami’nin daha önce bahçesinde var olan ‘Yemiş Kapanı’ hanıyla ilgili kurtarma kazısı çalışmalarına başlıyoruz. Kurtarma kazısı çalışmaları ile beraber eş zamanlı olarak da Selimiye’nin önünde yetmişli yıllardan bu yana var olan ve olmaması gereken beton yığınını kaldırarak, yeni bir peyzaj çalışmasına, yeni bir rekreasyon çalışmasına başlayarak, hem tarihsel hem dini hem de anıt eser anlamında, dünyada eşi benzeri olmayan bu yapının olağanüstü güzelliğini, bütün dünyanın hayran olduğu bu güzelliği biraz daha ortaya çıkaracak ve hem geçmişimize hem de geleceğimize aktaracağız. Çünkü Selimiye sadece Müslümanların ibadethanesi sadece Edirnelilerin ya da Türk’lerin mümtaz bir eseri değil, tüm insanlığın ortak mirası haline gelmiş bir eser. Biz de Edirneliler olarak, belediyesi, valiliği, üniversitesi, koruma kurulu, Kültür Bakanlığı yani tüm paydaşları olarak, bu eserimizin hak ettiği çevre düzenlemesini yapmak yolunda bugün ilk adımı atıyoruz, çalışmalarımız başladı" dedi.
ŞAHİN: "EDİRNE’DE TARİH ADETA AYAĞA KALKIYOR"
Tarihi Selimiye Cami’nin rekreasyon ve peyzaj çalışmaları ile ilgili düşüncelerine ‘Edirne’de tarih adeta ayağa kalkıyor’ diyerek başlayan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "4 yıldır sürüncemede olan bu meydanın düzenlenmesine nihayet başlıyoruz. Nihayet kurul, valilik, belediye ve üniversite olarak hep birlikte hareketle bu neticeye vardık. İşçilerin bir kısmının belediyeden bir kısmının da valilikten karşılanmasıyla biz buranın bir an önce halkımızın rahat edeceği bir duruma büründürmek için gayret sarf edeceğiz" ifadelerini kaydetti.