Konya’nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Salih Akkaya, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla ilçedeki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi.
Akşehir’deki bir restoranda düzenlenen kahvaltıya, Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın yanı sıra, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, yerel gazetelerin çalışanları, ulusal ajansların ve ilçede yayın yapan yerel radyo temsilcileri katıldı.
Çalışan Gazeteciler Günü’nün 10 Ocak’ta olduğunu ancak o tarihte Denizli’de yapılacak olan bir toplantıya katılacağı için şehir dışında olacağı için bir gün önce böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyleyen Başkan Akkaya, “Bu vesileyle gününüzü kutluyorum. Daha nice günlere, sağlıcakla, huzurla ulaşmanızı temenni ediyor, ailelerinizle birlikte mutluluk içerisinde başarı ve sağlık dolu günler diliyorum” dedi.
Gazeteciliğin zor ve meşakkatli bir iş olduğunun altını çizen Başkan Akkaya, özellikle sahada koşturan muhabirlerin fedakar bir şekilde çalıştığını belirterek, “Gerçekten çok meşakkatli bir görev yapıyorlar. Çok fedakâr bir şekilde ailelerini, birçok dostlarını ihmal etme noktasında o memlekette ne olup bittiğini, memlekette yapılan güzel çalışmaları ve faaliyetleri halka ulaştırmak için çaba sarf ediyorlar. Yine halka hizmet eden insanların hizmetlerinde aksama varsa uyarmada, güzellikler varsa bunu paylaşıp takdir edilmesini sağlamakta gerçekten büyük bir fedakarlık içerisinde çalışma sergiliyorlar. Kısacası hep bahsederiz, halkın gözü kulağı olmak kolay değil” diye konuştu.
Bu kadar önemli ve güzel bir görevin sorumlulukları olduğuna da vurgu yapan Başkan Akkaya, “Bu görev en iyi şekilde icra edilirse bu fedakarlıklar insanlara ecir, şükür ve takdir olarak dönüyor. Ama bazen bu imkanları, bu gücü farklı kullanırsa da tabi farklı bir şekilde dönüyor. Bazen bilerek ya da bilmeyerek hatalı bilgilerde aktarılıyor ve kamuoyunu hatalı bilgilenilmesine de vesile oluyor. Bunu da halk zaman içerisinde zaten takdir ediyor. Onun için bunları bizim değerlendirmemize çokta gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü halkta artık eskisi gibi değil, eskiden bir televizyon, bir radyo vardı. Şimdi gazetemiz, televizyonumuz, radyomuz çok arttı. Televizyon ve radyo bir taneyken herkes kanun gibi o radyonun, televizyonun, gazetenin dediğine tamamen doğru diye inanırdı. Ama şimdi çoğalınca ve çok yerden bilgi olunca, insanlar bunu sentezliyor ve ne olduğunu görüyor. Belki birisi aka kara diyor, diğeri gri diyor ama birkaç yerden bu bilgileri derlediğin zaman sonuçta ortaya çıkıyor. Bunu şunun için söylüyorum, yani gerçekten çok önemli bir meslek, fedakarlık isteyen bir meslek. Bu sektör içerisinde de dediğim gibi en önemlisi de muhabirler, sahada olan insanlar. Kış, soğuk, sıcak demeden, gece gündüz demeden koşturuyorlar. Kaza ya da benzer olayları duyduğunuzda vatandaşa haberi aktarmak için koşturuyorsunuz. Zaman zaman da tepki ile karşılaşıyorsunuz. Ama acılar paylaştıkça azalır. Onun için bütün herkesin basının faaliyet yapmasına ve haber toplamasına azami ölçüde yardımcı olması gerekiyor ki kamuoyumuz doğru bilgileri birinci ağızdan rahat rahat elde edebilsin” diye konuştu.
Fedakarlıkla yapılan bu görevin çok güzellikleri ve sorumlulukları olduğunu söyleyen Başkan Akkaya, “Ben sizlerin bu sorumluluk anlayışı içerisinde olduğunu görüyor ve tebrik ediyorum. İnşallah bu başarılı çalışmalarınızın da artarak devamını diliyorum. Joseph Pulitzer isimli bir yabancı düşünür şöyle diyor; ‘öz söz söyle ki karşıdaki okusun, anlaşılır söyle ki takdir etsin. Canlı söyle ki hiç unutmasın. Ama en önemlisi doğru söyle ki o senin ışığını takip etsin. Bu sebeple işin özü, anlaşılırlığı, canlılığı hepsi önemli ama daha da önemlisi doğruluğudur. İnsanlar doğru olduğuna inandığı zaman adeta biat eder, ışığı takip eder ve peşinden gider. Yine Hucurat Suresinde ‘size bir kişi haber getirdiği zaman onu tam anlayıp araştırmadan onunla amel etmeyin. Yanlış bilgiyle yanlış insanları gücendirebilirsiniz. Onları araştırıp, ondan sonra ona göre hareket edin’ diyor. Bu noktada sizde haber vericiler olarak, bu sorumluluk içerisinde haberlerinizin doğruluğu çok önemli. Tabi sizin doğru haber iletmeniz için doğru almanızda gerekiyor. Haber aldığınız kaynakların, fotoğrafladığınız karelerin ona göre objektif olması gerekiyor. Ben tekrar Gazeteciler Gününüzü tebrik ederek, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum” şeklinde konuştu.
Düşüncelerini paylaşan köşe yazarı İdris Doğan’da Büyükşehir Yasası’nın ardından Akşehir’deki yerel gazetelerin, ilanların Büyükşehir Belediyesi tarafından Konya’daki gazetelere verilmesi nedeniyle sıkıntı yaşadığını dile getirerek Başkan Akkaya’dan bu konu hakkında yardım talebinde bulundu.
Konuşmaların ardından, Başkan Akkaya ve basın mensupları, Akşehir’in sorunları hakkında karşılıklı istişarede bulundu.