Şırnak’ın Silopi ilçesinde açılan yöresel giyim kursuna katılan genç kızlar, kursta hem öğreniyor hem de istihdam ediliyor.
Silopi Halk Eğitim Merkezi bünyesinde usta öğretici Kadriye Çinko tarafından açılan yöresel giyim kursuna kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. 27 Ocak’ta açılan kurs, Haziran ayına kadar devam edecek. Kursa şu ana kadar 17 öğrenci kayıt yaptırdı. Giyim kursuna katılan bayanlara yöresel kıyafetler, kiraz fistan, abiye, tayt, bebek ve çocuk elbise dikimi öğretiliyor. Giyim kursunda ayrıca atıl durumdaki eski elbiselerden yeni modeller üretiliyor. Kursa katlan bazı bayanlar, düğün ve eğlencelerde artık kendi yöresel kıyafetlerini dikme imkanına kavuşmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti. Bayan kursiyerlerden Siyanet Bilir, "Yöresel kıyafet yapıyorum. Başka yerden almıyorum kıyafetlerimi burada kendimiz yapıyoruz" dedi.
Kursiyer Suzan Ürün de, "Benin eşim yeni cezaevinden çıktı, bir iş yapamıyor. Mecburen ben çalışıyorum. Kendi iş yerimi kardeşimle açmayı düşünüyorum" diye konuştu.
Diğer bir kursiyer Semire Aşiroğlu da, "Benim beklentim kendi işimi evde de olsa yapabilmek. Daha doğrusu benim hayalim bir dükkan açabilmek. Yöresel elbise dikmek için geldim buraya. Ama sadece yöresel elbise değil, pantolon etek abiye tarzı elbiseler yapmak istiyorum ve Allah’ın izni ile öğrendim yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Kurs hakkında bilgi veren usta öğretici Kadriye Çinko ise şunları söyledi:
"Buraya gelen genç kızlarımızın çoğu okumamış. Evde oturmak yerine boş zamanlarını değerlendirmek için buraya geliyorlar. Hem evine hem ailesine katkıda bulunmak amacıyla gerek yöresel kıyafetler olsun gerek diğer genç kızlarımızın tercih ettiği kıyafetler olsun onları öğretmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.