8 Mart 2015’te Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ‘GAP Eylem Planı’nın tanıtım toplantısı Batman’da Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen tanıtım toplantısına; Vali Azmi Çelik, Belediye Başkanı Sabri Özdemir, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları, GAP idaresinin yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Vali Azmi Çelik birer konuşma yapıtı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil’in yaptığı konuşmada, GAP Projesi’nin, dünyanın en iyi oluşturulan, süründürülebilir bir mantıkla ele alınan insan odaklı bölgesel kalkınma projesi olduğunu belirterek, 2008-2012 yıllarında 1. GAP Eylem Planı’nın başarılı bir şekilde uygulandığını, yeni GAP eylem planı ile yarım kalan projelerin tamamlanacağını ifade etti.
Vali Çelik yaptığı konuşmada, GAP Eylem Planı kapsamında tarımdan, sanayiye, turizmden, kültüre, eğitimden ve sosyal alanlarda yapılacak olan birçok faaliyet ve projenin olduğunu belirterek, 2014-2018 yılları arasında uygulanacak olan eylem planın 30 milyar liralık bir harcamayla gerçekleştirileceğini ifade etti.
Konuşmalardan sonra, GAP İdaresi Bölge Kalkınma İdaresi Stratejik Planlama, İzleme-Değerlendirme ve Koordinasyon Genel Koordinatörü Aslıhan Güven, GAP Eylem Planı hakkında katılımcılara detaylı bir sunum yaptı. 2014-2018 yılları arasını kapsayan GAP Eylem Planı, ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi, şehirlerde yaşanılabilirliğin arttırılması, altyapının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi şeklinde beş ana başlık adı altında gerçekleştirileceği belirtildi.
Toplantı sunumun ardından yapılan soru-cevap bölümüyle sona erdi.