SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Türkiye'de 9 Şubat 2013'te devreye sokulan, gönüllü organ bağışçısı bilgilerinin kayıt altına alındığı Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi'ndeki (TODBS) gönüllü bağışçı sayısı 117 bin 684'e ulaştı.

Samsun Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce uygulamaya konulan sistemle kişilerin yapmış oldukları bağışın 2 kişinin şahitliğinde vasiyet formatında kayıt altına alındığını belirtti.

Sisteme yapılan kayıtların 2 Şubat 2015 tarihi itibarıyla 117 bin 684 rakamına ulaştığının altını çizen Köksal, "Ayrıca organ bağışı sırasında bağış yapan kişinin bildirmiş olduğu bir aile bireyine SMS yolu ile mesaj gönderilerek organ bağışı konusunun aile içerisinde de konuşulması ve tartışılması hedeflenmektedir" diye konuştu.

- "Sağ kalım oranında Avrupa ile eş değeriz"

Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış tam donanımlı nakil merkezlerinin, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini gerçekleştirdiğini dile getiren Köksal, şöyle devam etti:

"Nakil sayısı bakımından Avrupa'da üst sıralarda yer alan ülkemizde, organ nakillerinin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa'da yüzde 85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır. Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarıyla uygulanan nadir sistemlerden biridir."

Organların transportunda da Sağlık Bakanlığı tarafından gereken tüm imkanların seferber edildiğini anlatan Köksal, "Kara ve deniz ambulanslarının yanı sıra 3 uçak ve 18 helikopterle faaliyet gösteren hava ambulans sistemi, bir yandan asli görevini yaparken diğer taraftan organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir" ifadelerini kullandı.

Köksal, organ bağışı konusunda vatandaşların ön yargılarını değiştirebilmek ve bilinçli bir toplum oluşturabilmek amacıyla faaliyetlerinin devam ettiğine değinerek, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ve Mart 2015'te tamamlanacak "Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım" adlı Avrupa Birliği projesi kapsamında eğitim, mevzuat uyum çalışmaları, toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik etkinlikler, kamu spotları, din adamları ve medya ile yakın ilişkiler, uluslararası sempozyumlar gibi birçok aktivitenin profesyonel ekiplerce yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Organ bağışıyla ilgili konularda 2002 ile 2014 yılları arasındaki değişim şöyle:

  2002 2014 Nakil Merkezi Sayısı  44 123 Beyin Ölümü Bildirim Sayısı  148 1810 Kadavra Donör Sayısı  111 407 Kadavradan Nakil Sayısı  307 1073 Canlıdan Nakil Sayısı 438 3190 Toplam Nakil Sayısı  745 4263