Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Vlora’daki Kırmızı Camii ve Vlora Müftülüğü binasının tadilatı gerçekleştirildi.
TİKA, Arnavutluk’ta gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Arnavutluk’ta önemli projelere imza atan TİKA tarafından, Vlora’daki Kırmızı Camii ve Vlora Müftülüğü binasının tadilatı gerçekleştirildi. Mevcut kitabeye göre, Sultan Süleyman döneminde Şeyh Yakub tarafından 1523 yılında inşa edilen ve 1925-1926 yıllarında yıprandığı için Neşat Paşa (1856-1934) tarafından yeniden yaptırılan cami üzerinde yer alan kiremitlerin renginden dolayı, söz konusu cami Enver Hoca döneminde Kırmızı Camii ismiyle de anılmaya başlanmıştı. 1967 yılında caminin minaresi yıktırılmış, minber ve mihrabı ise tahrip edilmişti. Cami daha sonra ise süsleme ve dekor merkezine dönüştürülmüştü. Yaptığı yardımlardan dolayı Neşat Paşa ismiyle de anılan cami 1991 yılında yeniden onarılmış, minaresi ise ancak 2009 yılında milletvekili Dashamir Tahiri tarafından inşa edilmişti.
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın 2013 yılı Kasım ayında gerçekleştirmiş olduğu Arnavutluk ziyareti esnasında Vlora Müftüsü ile gerçekleşen görüşmede, müftülük binasının ve caminin fiziki durumunun kötü olduğu tespit edilmiş, ardından Vlora Müftülüğü, müftülük binasının ve caminin tadilatı için destek talebinde bulunmuştu.
Komünizm dönemindeki tahribatların ardından kısmen onarılmış olan cami ve beraberindeki müftülük binasının tadilatı ve iç donanımı, TİKA tarafından gerçekleştirildi. Projenin tamamlanması ile caminin ve müftülük binasının bölge halkına daha iyi hizmet verebilmesi sağlandı.