Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kocabeyli Köyü organik zeytinyağı işleme, paketleme ve depolama tesisinde incelemelerde bulundu.
İncelemeleri sırasında Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat’tan bilgiler alan Vali Süleyman Tapsız, “Valiliğimiz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Kilis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği arasında Mart 2013 tarihinde imzalanan protokol ile yürürlüğe giren “Kilis’te Organik Zeytinyağı Üretiminin Rekabet Gücünün Arttırılması Projesi” kapsamında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından finanse edilen Kilis Kocabeyli Köyü Organik Zeytinyağı İşleme, Paketleme ve Depolama Tesisi tamamlanarak hizmete girmiştir. Proje kapsamında Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği adına Kocabeyli Köyünde birlik arazisi üzerine yapılan Zeytinyağı İşleme, Depolama ve Paketleme Tesisi toplamda 3 milyon 200 bin TL bütçe ile tamamlanmıştır. Bu proje Valilik, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği ortaklığında yapılmıştır.”
Proje iki aşamada tamamlandığını, birinci aşamanın zeytin işleme tesisi olduğunu ifade eden Tapsız, “Organik Zeytin Üreticileri Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ortaklığında İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmiştir. Proje bedeli 500 bin TL olup, Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği 224 bin TL katkı sağlamıştır. Proje kapsamında 80 ton/gün kapasiteli makine alımı gerçekleşmiştir. Projenin ikinci ayağı ise zeytinyağı depolama, paketleme tesisi ve inşaatı projesi olup, bu proje GAP BKİ ve UNDP’nin katkı sağladığı 5 bin 600 kilogram/saat şişeleme kapasitesine sahip depolama ve paketleme tesisidir. Bütçesi 1 milyon TL iken revize edilerek 2 milyon 700 bin TL olmuştur. Projenin bu aşamasında ise birlik katkısı 150 bin TL ve 100 bin TL değerindeki fabrika arazisi ile ruhsat giderleri olarak gerçekleşmiştir. Böylece Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliğine tam entegre zeytin işleme, depolama ve paketleme tesisi kazandırılmıştır” dedi.
Vali Süleyman Tapsız’ın yapmış olduğu ziyarete, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Necmi İnce, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Songül Kadıoğlu eşlik etti.