TRABZON (AA) - Trabzon'da 5 liralık ayakkabı boyası satın almak için bir esnafa sahte 20 lira verdiği ve para üstünün 5 lirasıyla dürüm yediği iddia edilen sanığın, "parada sahtecilik" suçundan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Murat Serdar ile şikayetçi Murat Özdemir katıldı.

Kimlik tespitinin ardından savunması alınan sanık Serdar, olay günü Değirmendere Mahallesi'nde boyacılık yapan bir arkadaşının yerine baktığını belirterek, ayakkabı boyatan bir müşterisinin verdiği 20 lirayla ayakkabı tamiri ve parçası satışı yapan Özdemir'den 5 liralık ayakkabı boyası aldığını ifade etti.

Bu paranın sahte olduğunu bilmediğini savunan Serdar, şöyle konuştu:

"Müşteriden aldığım 20 liranın 5 lirasıyla Özdemir'den boya aldım, 5 lirasıyla bir lokantada dürüm yedim, kalan 10 lirayı da boyacılık yapan arkadaşıma verdim. Ben daha önceden karıştığım bir uyuşturucu suçu sebebiyle bir süre hapis yattım ve şu anda denetimli serbestlik uygulamasından yararlanarak dışarı çıktım. Bir suça karışmam halinde yasa gereği yeniden cezaevine girebilirim. Paranın sahte olduğunu bilmiyordum, yoksa 20 lira için neden kendimi yakıp cezaevine gireyim?"

Serdar, olaydan sonra paranın sahte olduğunu öne süren Özdemir'in lokantada yemek yerken yanına gelip kendisine saldırdığını öne sürerek, beraatını istedi.

Şikayetçi Murat Özdemir ise Serdar'ın yalan söylediğini, sahte parayı kendisine bilinçli olarak verdiğini iddia ederek, "Serdar'a sattığım boya karşılığı aldığım 20 lirayla Serdar'ın bir arkadaşından aldığım 20 lirayı, alışveriş karşılığı başka bir müşterime verdim. Müşterim paraların sahte olduğunu söyleyince bir döviz bürosuna gidip paraların sahte olup olmadığını sordum. Paraların sahte olduğunu öğrenince olayı polise bildirdim" dedi.

Polisten aldığı bilgiye göre Serdar ve arkadaşlarının aynı gün kendisi gibi 15 kişiyi küçük miktarda sahte para vererek dolandırdığını ancak diğer mağdurların şikayetçi olmadığını belirten Özdemir, sanık ve arkadaşlarının başkalarının yönlendirmesiyle piyasaya sahte para sürdüğünü savundu.

- "Sanığın 'Kerizin parası iyi gidiyor, o çalışsın biz yiyelim' sözü zoruma gitti"

Murat Özdemir, sanık Serdar ve arkadaşının lokantada dürüm yerken söyledikleri sözlerin zoruna gittiğini ifade ederek, "Sanığın arkadaşıyla paramı yerken 'Kerizin parası iyi gidiyor, o çalışsın biz yiyelim' demesi zoruma gitti, davacıyım. Ayrıca sanığın babası olaydan sonra yanıma gelip davayı geri çekmem için bana 20 lira yerine 60 lira vermeyi teklif etti ama kabul etmedim, sanıktan şikayetçiyim" diye konuştu.

Mahkeme heyeti başkanı, Özdemir ve Serdar'a kimin doğru söyleyip söylemediğinin yargılama sonunda belirleneceğini belirterek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Davanın iddianamesinde, Özdemir'e bilinçli olarak sahte para verdiği iddia edilen Serdar'ın "parada sahtecilik" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapsi isteniyor.