Antalya’nın Konyaaltı ilçesi Hisarçandır Ekizce Yaylası’na yapılan mermer ocağını, aralarında Hisarçandır köylülerinin de olduğu yaklaşık 500 kişilik grup protesto etti. A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Hisarçandır’ın, Ekizce Yaylası EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayıkın doğal yaşam alanı olmasına da dikkati çekti.
Mermer ocağına karşı yapılan eyleme, Konyaaltı ilçesine bağlı Hisarçandır, Hacısekiler, Çakırlar, Akdamlar, Aydınlık, Kuruçay, Suiçecek, Demirciler Mahalleleri ile A Platformu, Güney Doğa, Uğur Böcekleri, AKUT, KESK, TEMA, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Tarım Orman İş Sendikası, EĞİTİM-İŞ gibi gruplar katıldı. Mermer ocağı aleyhinde slogan atıp, dövizler açan grup, asırlık ağaçların kesilmesine tepki gösterdi.
“SEDİR AĞAÇLARINI KORUYACAĞIZ VE YAŞATACAĞIZ”
Grup adına konuşan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Antalya halkı olarak asırlık sedir ağaçlarına sahip çıkmaya çalıştıklarını belirterek, Sedir ağaçlarını koruyacaklarını ve yaşatacaklarını belirtti.
Antalya’nın Sedir ağaçlarının korunmasına herkesin destek verdiğini kaydeden Gündüz, "Buraya gelen bizler en başta bölge köylüleri olarak, çevreciler, doğa yürüyüşçüleri, bisiklet grupları, dernekler, sendikalar, partiler ve platformlar olarak, 7 den 70’e her yaş grubundan insanlarız. Bizler Türkiye’nin en büyük gurur kaynaklarından biri olan sedirlerin mekanı Batı Antalya’nın sedir ağaçlarını korumaya geldik. Sedir ormanlarımızın sahipsiz olmadığını, dağlarımızın sahipsiz olmadığını, yaylalarımızın su kaynaklarımızın, tarihi eserlerimizin, endemik bitkilerimizin ve yaban yaşamın sahipsiz olmadığını dosta düşmana, anlatmaya geldik. “Bu kayalar bizimdir ve buradaki mermer ocağı tahsisi derhal iptal edilmelidir” demeye geldik” dedi.
1 METREKÜP SEDİR AĞACININ EKONOMİK DEĞERİ 450 TL
Sedir ağacı üretiminin ekonomiye mermer ocağından çok daha katkı sağladığını dile getiren Gündüz, “Sedir ağacı en kıymetli alanların restorasyonunda uzun süre dayandığı için kullanılır. Şu anda tarihi SİT alanlarındaki restorasyonlarda dayanıklı olduğu için kullanılır. Normal bir ağacın 7 - 8 katıda fiyat ödenir. Bir metrekküp mermerin fiyatı 50 TL’yi; 1 metreküp sedirin fiyatı ise 450 TL ‘yi buluyor. Ancak kayalar mermer için kesildiğinde, bir daha yerinde hiçbir şey yetişmeyecektir” diye konuştu.
HEYELAN BÖLGESİ
Bölgenin 2016 yılında yapılması planlanan EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayıkın doğal yaşam alanı olduğunu savunan Gündüz, bölgenin mermer ocaklarına verilmesinin ardından bu bitkinin de yok olacağını işaret etti.
Ekizce yaylasının heyelan bölgesi olduğunu aktaran Gündüz, "Ekizce yaylası çıplak gözle bile rahatça görülebilen bir heyelan bölgesidir. Halk bu bölgede toprak kaymasından dolayı korku içindedir. Geçmişten, bu bölgeyle ilgili ellerinde 1960 ve 1980’li yıllara ait 2 ayrı rapor vardır” dedi.
AKUT EKİBİNDEN GÖSTERİ
Açıklamanın ardından Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyesi iki kişi, kayalıklardan sedir ağaçlarının içine ellerinde “Mermer ocağına asırlık sedir ağaçlarını katletme” yazılı pankartla inerek gösteri yaptı.