ANTALYALI dağcılar, güvenlik bildirimlerini sosyal medya üzerinden yapmaya başladı.
Önceki yıllarda çıkış yapacakları tırmanış rotasını, geride bıraktıkları bir yakınına veya dağcı arkadaşına bildiren dağcılar şimdi ise sosyal medyayı kullanıyor. Tırmanış sırasında olası bir kazada arama kurtarma ekiplerinin kazazedeye en kısa sürede ulaşması için yapılan bu uygulamanın yeni adresi ise facebook ve twitter.
Yılın 12 ayı yüzlerce dağ kazası ile arama kurtarma çalışmalarına katılan AKUT Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, rota bildiriminin dağcılar arasında rutin ve yapılması gereken bir ayrıntı olduğunu söyledi. Her fırsatta dile getirdiği güvenlik önlemlerinin arasında gidilecek rotanın bildiriminin çok önemli bir ayrıntı olduğunu vurgulayan Sevgül, “Eğer tırmanış sırasında bir dağcının başına bir kaza gelirse, nerede arayacağımızı bilmemiz hayati önem taşıyor. Bu nedenle dağcılar gidecekleri rotayı şehirde kalan bir arkadaşına, ailesine bildirmeli" dedi.
Son zamanlarda dağcılıkla uğraşan profesyonellerin facebook ve twitter hesaplarının bu bildirimlerle dolup taştığını aktaran Sevgül, "Bizzat benim de facebook sayfamda rota bildirimleri yapılıyor. Dağcılıkla uğraşan profesyonel veya amatörlerin bu ayrıntıya dikkat etmesi hoşumuza gidiyor. Yıllardır yüzlerce dağa tırmanan, Everest Dağı'nın zirvesine ulaşan bir dağcı olmama rağmen ben de dağ tırmanışına gittiğimde eşime ve arkadaşlarıma hangi rotayı kullanacağımı, saat kaçta çıkacağımı, zirveye tahmini varış süremi, iniş süremi bildiririm. Olası bir kazada yardım ekiplerinin sizi nerede araması gerektiğini bilmesi çok önemli. Arama kurtarma zamana karşı yapılan bir çalışmadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI