Hitit Üniversitesi, dünyanın en büyük medeniyetleri arasında yer alan Hititler döneminde tüketilen ekmek çeşitlerinden üretti.
Alaca Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü öğrencileri, Hititler döneminde tüketilen ve yüksek bir besin değerine sahip olan, o dönem ‘NındaGurra’, ‘NındaPurpurave’ ve ‘Mulati’ adı verilen ekmekleri üretti.
Alaca MYO Müdürü Yrd.Doç. Dr. Sinan Çalışkan, okulda yaptıkları çalışmalarla topluma örnek olup, çeşitli alanlarda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, öğrencilere teorik bilginin yanında uygulamalı eğitimde vermek için çaba sarf ettiklerini belirtti.
Hitit ekmekleri hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, “Hititler zamanında yapılan ‘NındaGurra’ tam buğday unu, koyun peyniri, incir, sıvı yağ ve tuz ile oluşturulan hamur yaklaşık 230 derece sıcaklıkta pişiriliyor. NındaPurpura ise tam buğday unu su ve tuz ile hazırlanan maya içermeyen ekmek çeşitlerindendir. Yine tam buğday unundan hazırlanan hamurun ekşitilerek ekşi maya elde edilip bu mayanın ilavesiyle üretilen ekmek çeşitleri de yapılmaktadır.Tam buğday unu kullanılarak üretilen, sindirim sistemini düzenleme özelliği olan bu ekmeklerin vitamin ve protein değerleri günümüz ekmeklerine göre oldukça yüksek. Bu yüzdende ekmeklerimiz tadılan kimseler tarafından büyük beğeni topluyor” dedi.
Üniversitelerin sadece ders veren değil şehirle bütünleşen dinamik bir güç olması gerektiğini dile getiren Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, Çorum’da işbirliği içerisinde güzel çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Hitit Üniversitesi’nin Çorum’un dünyaya açılan penceresi olması için gece-gündüz demeden çalıştıklarını dile getiren Alkan, “Sahip olduğumuz çağdaş yönetim anlayışı ve yaklaşımları ile öğrencilerimizle kurduğumuz güçlü bir iletişim içinde kendimizi sürekli geliştirerek, güncel ve uluslar arası geçerliliği olan kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerileri öğrencilerimize kazandırırken, sadece eğitim alanında değil bilimsel araştırma, kamu hizmeti ve toplumsal yaşama katkı anlamında da Hitit Üniversitesi olarak büyük bir fark oluşturduk” dedi.
KENDİ EKMEĞİNİ ÜRETEN ÜNİVERSİTE İSRAFIN ÖNÜNE GEÇTİ
2013 yılında Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü’yle üniversite kendi ekmeğini üretmeye başladı. Ekmek genelgesine uygun, hijyenik koşullarda üretilen ekmekler (tam buğday/beyaz ekmek) ambalajlı olarak personel ve öğrenci yemekhanelerinde tüketime sunuluyor. Üniversitede günlük ekmek ihtiyacının tespit edilmesi ile yapılan planlı üretim, kişi başı tüketim için uygun ekmek ağırlığının belirlenmesi (50 gram) ve ekmeklerin ambalajlanarak bayatlamanın geciktirilmesi uygulamaları ile üniversite bünyesindeki ekmek israfı, üretim ve tüketim aşamalarında büyük oranda engellendi. Ekmek üretimine başlandığı günden bugüne kadar gerçekleşen ekmek tüketim verileri incelendiğinde Hitit Üniversitesi’nin kendi ekmeğini üretmesiyle birlikte yüzde 25 oranında tasarruf sağlandı.
İsraf değerlerinin azaltılmasının yanında, üniversitenin Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen panel, seminer vb. etkinlikler ile topluma daha sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla da “tam buğday ekmeği” tüketilmesi teşvik edildi.