Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Beslenme Alışkanlıklarına Yeni Yaklaşımlar” konulu konferans düzenlendi.
Meram Tıp Fakültesi Eyüp Kalaycı Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, TSE Gıda Laboratuvarı Müdürü Nefise Betül Hıdıroğlu, NEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanı Şenay Burçin Alkan ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, şehirleşmenin doğal beslenme alışkanlıklarını da etkilediğini söyledi. Şeker, “Türkiye’de medya üzerinden yönlendirilen hayatı hep beraber yaşıyoruz. Eskiden bireyin kendisinin ürettiği gıdayı, artık hepimiz süpermarketlerden ve ticari kaygıyla paketlenmiş şekliyle temin ediyoruz. Eskiden peynirimiz yumurtamız kaynağımızı bildiğimiz bir yerden bize geliyordu ya da ekmeğimizi kendimiz yapıyorduk. Şehirleşme hepimizin hayatını değiştiriyor ve bu değişim global ölçekte işin içerisine küresel şirketler de girince dünya boyutlu uluslararası ilişkiler nezdinde karşımıza çıkıyor. Böyle bir tabloda bilinçli, sağlıklı ve hassasiyetlerimize uygun beslenme ister istemez önemli bir başlık haline geliyor. Böyle bir toplantıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Hepimize değerli bilgiler aktaracak olan konuşmacılarımıza da katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
“TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA STANDARDİZASYON”
TSE Gıda Laboratuvarı Müdürü Nefise Betül Hıdıroğlu konferansta, “Türkiye’de ve Dünyada Standardizasyon” konulu sunumunda önemli bilgiler verdi. Hıdıroğlu, standardizasyon’un belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemi olduğunu belirterek, standardizasyon kuruluşları ve içeriklerini anlattı.
İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (CMIIC)’ın kuruluşuna ve faaliyetlerine değinen Hıdıroğlu, 31 üye ülkesi olduğunu söyleyerek oluşturduğu standartlardan bahsetti. Hıdıroğlu, “CMIIC’ın amacı sadece helal gıdaya yönelik bir standart kurma değil, her türlü elektronik eşya, oyuncak vb. şeylerde de standart belirlemeyi amaçlıyor. Yeter ki ticaretteki engeli ortadan kaldıralım. İslam ülkeleri arasında İslam ülkeleri arasında aynı Avrupa’daki CE markalaması ve işareti gibi teknik bariyeri ortadan kaldıralım” dedi.
Avrupa ve Türkiye’de standardizasyon çalışmalarını değerlendiren Hıdıroğlu, Türkiye’de Avrupa’ya göre standardizasyon bilincinin yeterince oluşmadığını, bu konuda yeterli uzman bulamadıklarından yakındı.
-ENERJİ İÇECEKLERİNE DİKKAT-
NEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanı Şenay Burçin Alkan ise konuşmasına, beslenmenin tanımı yaparak ve yeme bozukluklarını anlatarak başladı. “Anoreksiya Nervoza” adı verilen yeme bozukluğu olan insanların yemek yapmayı çok sevdiklerini ancak yemeği daha çok başkaları için yapmayı tercih ettiklerini söyleyen Alkan, “Bulimiya Nervoza” da ise çok yediklerini daha sonrasında ise kendilerini zorla kusturduklarını ifade etti.
Enerji içecekleriyle ilgili de ilginç bilgiler veren Uzman Şenay Burçin Alkan, üreticilerin bu içecekler için çok sağlıklı dediklerini ancak durumun hiçte öyle olmadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle sporcular çok kullanıyorlar. Ancak içinde kafein var, başlangıçta kişiyi daha üretken daha konsantre olmasını sağlasa da kafein 4-6 haftalık süre sonrasında bireyin öğrenme yeteneğini azaltıyor. Kafeini 400 miligramın altında almamız lazım. Enerji içeceklerini, çay ve kahveyi de gün içinde tüketiyorsanız 400 miligramın çok üstüne çıkabiliyor.”
Besinlerin beyin aktivitelerini etkilediğini kaydeden Alkan, balık, keten tohumu ve ceviz üzerinden örnekler vererek, “Kakao, yeşil çay, turunçgiller, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler beyin fonksiyonları için çok önemli. Sonuç olarak fiziksel aktiveleriniz nasıl sağlığınızı etkiliyorsa yediğiniz şeyler de en büyük önemi vermeniz gereken konudur. Yeterli ve dengeli beslenerek, bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığımızı koruyabiliriz” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Nefise Betül Hıdıroğlu’na, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek’in de Uzman Şenay Burçin Alkan’a hediye takdiminin ardından konferans sona erdi.