15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle Ticaret İl Müdürü, İl Tüketici Hakem Heyeti Bakanı Reşat Bağcı başkanlığında, Tüketici Hakem Heyeti, Tüketici Dernekleri, Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.
Burada bir konuşma yapan 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle Ticaret İl Müdürü, İl Tüketici Hakem Heyeti Bakanı Reşat Bağcı, geçtiğimiz yılda ülke bazında bine yakın Tüketici Hakem Heyetine 3,5 milyona yakın uyuşmazlık başvurusu yapıldığını ilimizdeki hakem heyetlerine başvurunun 70 bin civarında olduğunu söyledi.
2013 yılı rakamları ile 2014 yılında başvuruların yüzde 100 arttığını belirten Raşit Bağcı, “Bu artış bize tüketicilerimizin haklarını arama konusunda bilinçlendiklerini göstermektedir. Tüketicilerin bilinçlenmesi ve aydınlanması konusunda açıklamalar, yayın ve eğitimlerin yanı sıra yasal yollardan da aykırılıklara dava açmaları büyük önem arz etmektedir. Tüketici dernekleri faaliyetleri gönüllülük esasına dayanmaktadır. Tüketicilerimiz bu derneklere üye olarak maddi ve manevi bazda destek olsunlar” dedi.
Bu yıl itibariyle parasal değeri 3 bin 300 liraya kadar olan başvuruların Tüketici Hakem Heyetlerine yapıldığını belirten Bağcı şunları söyledi:
“İlçe Hakem heyetlerimizin her biri yılda 4-5 bin civarında uyuşmazlıklara bakarken son yıllarda bu rakamın katlanarak birden 25-30 binlere ulaşmış olması heyetlerimizi zor duruma düşürmüş, bu da başvuruların sonuçlanmasına 6 ile 10 aya kadar uzatmıştır. Tüm başvurular kayıt altına alınmış olup, normal prosedürde yazışmaları yapılmaktadır. Onun için heyetlerimizi telefonla arayarak ya da bizzat giderek lütfen sıkıştırmayalım.”