TAŞKINLARDA İNSANI KORİDOR AÇILACAK
Edirne'de yaşanan nehir taşkınlarıyla ilgili çözüm önerilerinin konuşulduğu Türk ve Yunan heyetlerinin toplantısı sona erdi. Yunanistan heyeti toplantı bitiminde Edirne'den ayrılırken, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, nehirler üzerindeki kum adacıklarının temizlenmesi konusunda Yunanistan’ın Doğu Makedonya Trakya Valisi Georgios Pavlidis ile fikir birliğine vardıklarını söyledi.
Nehirlerde yaşanan taşkınlarda ihtiyaç halinde sınırların insanı yardım için açılacağını kaydeden Vali Şahin, “Öncelikle Meriç Nehri’nin temizlemesi, küçük adacıklardan başlanarak adacıkların ortadan kaldırılması ve bertaraf edilmesi ve adalar üzerindeki ağaçların temizlenmesi konusunda mutabık kaldık. Ancak kendileri bana hükümetlerine ileteceklerini ifade etti. İkinci konumuz ise dezenfekte işleminin Türkiye’de iyi yürüdüğünü kendileri de itiraf ettiler. Bilhassa mavi dil hastalığı konusunda Türkiye’de gayet iyi bir sonuç alındığını belirttiler. Biz de zaten çalışmalarımızı anlattık. Yine bu meyanda iki tarafın yetkilileri zaman zaman bir araya gelecek ve bu konularda neler yaptıklarını birbirlerine anlatacaklar. Diğer bir husus da taşkın zamanlarında sınırlarda insani koridor açık olacak. Zaten bizim arzumuzun da o olduğunu ifade ettik. O konuda da mutabakat sağladık” dedi.
SİNEKLER YUNANİSTAN’A KAÇIYOR
Edirne Valisi Şahin, özellikle yaz aylarında artan sivri sinek konusunda da Yunan heyetle görüşme yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin etkin mücadele etmesi sonucu sineklerin Yunanistan’a kaçtığını ve ortak müdahale kararı aldıklarını ifade belirterek, “Sivrisinekle mücadelede birlikte hareket edeceğimizi belirttik. Çünkü biz mücadele ettiğimizde sineklerin Yunanistan’a kaçtığını, Yunanistan’ın mücadele ettiğinde sineklerin Türkiye’ye geldiğini ifade ettik. Mücadelenin birlikte olması halinde bunun bir anlam ifade edeceğini belirtti. Bizde ‘evet’ dedik. Bununla ilgili telefonlar, e-mail adresleri karşılıklı verildi. Netice olarak iyi bir toplantı, iyi bir adım atıldığını belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“SİNEK, SİNEKTİR”
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, geçtiğimiz Ocak ayında sivri sineklerle mücadele konusunda gazetecilerin ‘Yazın Yunanistan’dan Türkiye’ye çok mu sinek geliyor?’ sorusuna cevap olarak “Sinek akıllı bir mahluk değil ki, dilediği yere gider. Sineğin memleketi olmaz, sineğin sınırı da olmaz. Sinek sinektir o görevini yapıyor biz de görevimizi yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.
TAŞKINDA SINIRLAR AÇILACAK
Türk ve Yunan heyetlerinin toplantıda gündeme getirdiği insanı koridor, nehir taşkınlarda sınır kapılarının açılması şeklinde uygulanacak. Edirne'de geçtiğimiz Şubat ayında meydana gelen ve 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan Tunca köprüsünün sular altında kalması nedeniyle helikopterlerle geçiş sağlanmıştı. Planlanan insani koridorla birlikte yardım araçları Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak Yunanistan'a geçip, Karaağaç Mahallesi'ne Pazarkule üzerinden ulaşım sağlayacak. Bu planlama Yunanistan ve Bulgaristan içinde kullanılacak.

FOTOĞRAFLI