Malatya’da sigarayı bırakmayan isteyenler, toplum sağlığı merkezlerinde doktor kontrolünde ücretsiz ilaç alarak bağımlılığı bırakabiliyor.
Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulunarak sigara kullanımının, hastalıklara, sakatlıklara ve hatta ölümlere yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit eden bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi. Bilimsel veriler ışığında kapalı ortamlarda sigara dumanına maruz kalan sigara kullanmayan insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunları ile karşılaştığını ifade eden Şener, “Bu konuda hiçbir güvenli aralığın olmadığını ortaya koymaktadır. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler, düşük doğum ağırlıklı olarak doğmakta ve erişkin çağda akciğer ile ilgili rahatsızlıklara daha fazla yakalanmaktadırlar. Ayrıca sigara dumanına maruziyet, akciğer kanseri riskini yüzde 30 artırmaktadır” dedi.
Tütünde esas bağımlılık yapan maddenin nikotin olduğunu vurgulayan Şener, yüksek oranda nikotin içeren tütün ürünlerinin çok yüksek oranda bağımlılık yapma potansiyeline sahip olduğunu ifade ederek Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün tütün bağımlılığını, “düzenli olarak günde bir sigara içme” olarak tanımladığını söyledi. Nikotin bağımlılığı tedavisinde amacın sigara kullanımının bırakılması olduğunu dile getiren Şener açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Sigara kullanımı ve sigara bağımlılığı önlenebilir bir sorundur. Bu nedenle; Sağlık Bakanlığımız; Sigara Bırakma Tedavisinde kullanılan ve bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan, Türkiye’de 300 bin kişiye yetecek kadar ilaç, Bakanlığımızca alınmış ve illerin nüfusları oranında illere gönderilmiştir.
Bu kapsamda; vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulacak sigara bırakma ilaçlarının dağıtım yerleri; Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün belirlediği Battalgazi (Çöşnük Mah.) Toplum Sağlığı Merkezi ve Yeşilyurt (Özalper Mah.) Toplum Sağlığı Merkezlerimizdir. Sigara Bırakma Polikliniklerimize başvuran ve hekimlerimizce, gerekli görülen hastalara verilecek ilaçların dağıtımı, bu iki merkezimizde yapılacaktır”
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların tek yapmaları gerekenin Malatya Devlet Hastanesi’ndeki Göğüs Hastalıkları Polikliniklerine başvurmaları olduğunu ifade eden Şener, “Göğüs Hastalıkları Uzmanları tarafından sigaradan kurtulmak amacıyla başvuran kişilerin tıbbi değerlendirilmeleri yapılıp sistem üzerinden ilaçları reçete edildikten sonra ilgili kişiler yukarıda adresleri belirtilen Toplum Sağlığı Merkezlerimize gidip ilaçlarını ücretsiz olarak alabileceklerdir. Sağlıklı bir yaşam için gelecek nesilleri Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından koruyalım” diye konuştu.