Samsun, Amasya, Ordu, Sinop, Tokat'ta bulunan sağlık kuruluşlarının kan ve ürünleri ihtiyacını karşılayan Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’ne 2015'in ilk 5 ayında 33 bin 988 ünite kan bağışında bulunuldu. Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, 2015 yılı hedefinin 95 bin 200 ünite kan bağışı toplamak olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Sosyal yardımlaşma ve dayanışma geleneğinin en güzel örneklerinin sergilendiği Ramazan Ayı'nı yaşamaya başladık. Çalışmalarımız esnasında, geçmiş yıllardan edindiğimiz tecrübelerle yaz aylarında ve Ramazan Ayı’nda kan bağışı sayılarında düşüşler yaşandığını gözlemliyoruz. Bu sene de Ramazan Ayı’nın ilk günlerinde kan bağışı sayılarında azalma oldu. İnsan sağlığını tehdit eden bu düşüşün önüne geçilebilmesi ve ihtiyaç sahiplerine en güvenli kanın ulaştırılabilmesi için birçok çalışma yürütmekteyiz." 

Yıldırım, Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi'nin kan ve kan ürünleri stoğunun şuan bölgenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu svurgularken şöyle konuştu:

"Yaz ayları ve Ramazan ayında kan bağışı sayılarında görülecek düşüşler kan ve ürünleri stoklarımızın azalmasına sebep olacak, böylelikle sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların ihtiyacının karşılanmasında sorunlar yaşanmasına yol açacaktır. Kan, kaynağı sadece insanda olan ve yapay olarak üretilemeyen bir maddedir. Kan ve kan ürünleri birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır." 

Ramazan ayı içerisinde kan bağışı kabul çalışmalarını iftar saatinden sonraki saatlerde gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldırım, iftar saatlerinin kış aylarına göre daha geç saatlerde olacağından, kan bağışı kabul çalışmalarının süresinin de kısalacağını ifade etti. Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu durumun kan bağışlarında bir azalmaya sebebiyet vermemesi için bir eylem planı oluşturulmuştur. Ancak oluşturulan eylem planına rağmen kan bağışlarında yaşanacak düşüşler Ramazan Ayı süresince insanımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarının karşılanmasında sorunlar yaşanmasına sebep olabilecektir. Kimin, nerede, ne zaman ve kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını bilemiyoruz. Ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağını biliyoruz. Bu sebeple Ramazan Ayı süresince insanımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarını karşılamamız için bugünlerde, Ramazan Ayı’nda ve yaz ayları süresince düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Ramazan ve yaz ayları süresince küçük bahanelerin büyük iyiliklere engel olmaması gerekir. 'Benim kanıma da ihtiyaç olacağı hiç aklıma gelmedi' veya 'Benim başıma geleceği hiç aklıma gelmedi' gibi küçük bahanelerin Ramazan ayındaki büyük iyiliklere engel olmasına izin vermemek için 18-65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı kan bağışında bulunarak hiç tanımadığı üç kişiye umut olmaya, hayat kurtarmaya davet ediyoruz."