Malatya, Pazar günü her kesimden katılımın olduğu bir yürüyüşle madde bağımlılığına karşı mücadele başlatırken, madde bağımlılığının birçok çeşidi olduğu belirtildi.
Malatya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzman Dr. Vahap Boztepe, kullanım yaşının sürekli düştüğü madde bağımlılıkları ve nedenleri üzerine bir değerlendirme yaptı. Madde kullanımı, alkol, uyuşturucu ve tiner gibi zararlı maddelerin kullanımının artık çocuk yaşlara kadar düştüğünü ifade eden Boztepe, bu sorunun çok ciddi bir sosyal problem olduğunu söyledi.
Madde bağımlılıklarının birçok çeşitleri bulunduğunu aktaran Boztepe, “Bağımlılık dediğimiz şey bir madde olabilir ya da bir başka şey olabilir. Kişinin, bundan zarar görmesine karşın sürekli bunu devam ettirme çabası ve arzusu içinde olmasına biz bağımlılık diyoruz” dedi.
Madde bağımlılığını açtıklarında sigara, alkol, esrar, eroin, kokain, bonzai, uçucu maddeler ve bir takım yapıştırıcı maddelerin kullanımı olduğunu belirten Boztepe, bunların dışında gizli tehlike olarak gördükleri internet ve telefon bağımlılığı olduğunu söyledi. Aynı zamanda psikiyatri uzmanı olan Vahap Boztepe, son dönemlerde telefonların artık telefon olmaktan çıktığını, bir oyun cihazı haline getirildiğini belirtti. Boztepe, aynı şekilde telefondan internete girme bağımlılığının da insanların arasındaki iletişimi koparan ciddi bir tehlike olarak gördüklerini söyledi.
BAĞIMLILIĞIN YOLU SİGARADAN GEÇİYOR
Sağlıkçılar olarak sigaranın diğer bağımlılıklar arasında çok ciddi bir risk faktörü olduğunu gördüklerini belirten Boztepe, özellikle sigaraya başlayan çocuk ve gençlerin başka maddelere karşı bağımlılıklarının ortaya çıkma ihtimalinin bir hayli yüksek olduğunu vurguladı. Burada aileleri uyaran Boztepe, şöyle konuştu: “Aile içerisinde madde bağımlılığı varsa çocukların da madde bağımlısı olma riski çok yüksek olacaktır. Yine aile içerisinde kopuk iletişim, aile içerisi şiddet ve anlaşmazlık gibi şeyler de çocukları ve gençleri başka keyif verici şeylere itecektir. Çünkü insan mutlu olmak istiyor. Aile içerisinde huzuru bulamadığı zaman bu huzuru başka yerde aramaya başlayacaktır.”
“SOSYAL BİR STATÜ DEĞİL”
Gençlere de seslenen Uzman Dr. Vahap Boztepe, madde kullanımının başlangıcının sigara ve alkolden geçtiğini hatırlatarak “Bu bir prestij göstergesi kesinlikle değildir. Bu bir sosyal statü aracı değildir. Gençler arasında böyle yaygın bir inanış var bu çok tehlikeli ve zararlı bir şey. Halbuki sigara alkol başka maddeler sosyal statünün kaybolmasına zarar görmesine neden oluyor. Bu nedenle de bunu özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.
Sağlıkçılar olarak her zaman bu sorunla mücadele ettiklerini hatırlatan Boztepe, toplumu aydınlatma konusunda özellikle de kendilerine başvuranlara da bu bağımlılıklardan uzaklaşma ve kurtulmaları yönünde destek olduklarını söyledi.
HER ŞEY BİR MERAKLA BAŞLIYOR
Özellikle son dönemlerde çocuk yaşlara kadar düşen madde bağımlılıklarının başlama sebepleri arasında en ciddi faktörün merak olduğunu ifade eden Boztepe, “Yani en basitinden sigara ya da diğer uyuşturucu maddeler uçucu ve yapıştırıcı maddeler, özellikle gençlerde bir merak sonucu başlıyor. ‘Ya bir defa deneyeyim bir şey olmaz’, ’hele bakalım nasılmış’ gibi bir merak sonucunda başlıyor ve gittikçe bu doz artırılıyor” diye konuştu.
Madde bağımlılığından uzak durulmasını bir örnekle anlatan Boztepe, “Yılanın kişiyi soktuğunu anlamak için yılanla aynı torbaya girmek iyi bir yöntem değildir” dedi. Zararlı maddelerin nasıl bir şey olduğunu görmek için bunları denemek ve kullanmanın son derece tehlikeli olduğunu belirten Boztepe, aileleri ve toplumu bu sorun karşısında daha duyarlı olmaya davet etti.