Bayram BULUT/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da faaliyet gösteren kadın dernek ve kurumları, Meclis'te HDP'li kadın millevekillerine yönelik saldırıyı, ortak açıklama yaparak kınadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, saldırıyı kendilerine yapılmış olarak kabul ettiklerini belirterek, "Meclis'in sandalye çoğunluğunu elinde bulunduran AKP'nin erkek şiddetiyle, kendi iktidarını ve kendi menfaatlerini koruma çabası içerisine girmesini nefretle ve şiddetle kınıyoruz" dedi.
Diyarbakır'daki DTK binası önünde toplanan ve aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Başkan Yardımcısı Fırat Anlı, HDP-DBP'li kadınlar, Diyarbakır'da faaliyet gösteren kadın dernek ve kurumlarına üye kadınlardan oluşan yaklaşık 60 kişi, ortak açıklama yaptı. 'Kadına yönelik şiddet ideolojiktir, öz savunma meşrudur' yazılı pankart arkasında toplanan kalabalık adına Özgür Kadın Kongresi temsilcisi Gülistan Zengin, bir konuşma yaptı. Ak Parti'ye çağrıda bulunan Zengin, "Biz AKP'ye buradan sesleniyoruz. Antidemokratik uygulamalalarınızı yasallaştırmaya çalışma çabalarınıza karşı çıkan HDP'li vekillerin, bizim irademiz olduğunu unutmayın. Bu irade hakların ve halkların iraderisidir. Bu irade demokrasinin ve demokratikleşmenin iradesidir. Bu irade Türkiye'de yok edilen ve edilmeye çalışılan farklı etnik kimkilerin iradesidir. İrademe dokunma" dedi.
"AKP, ERKEK EGEMEN ŞİDDETİYLE İKTİDARINI KORUYOR"
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Meclis'te yaşananların ayıp olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Meclis'te yaşananlar büyük bir ayıptır. Meclis'in sandalye çoğunluğunu bulunduran AKP'nin erkek şiddetiyle kendi iktidarını ve kendi menfaatlerini koruma çabası içerisine girmesini nefretle ve şiddetle kınıyoruz. Parlamento halkın iradesini temsil eden bir yerdir. Oradaki her bir milletvekili, bu halkın iradesini temsil eden saygın kişilerdir. Oradaki her kadın milletvekilleri, biz kadınların iradesidir. Kadın milletvekillere yönelik saldırıyı, bize yapılan bir saldırı olarak kabul ediyoruz. Böyle kabul ediyoruz ve aynı netlikte, aynı öfkeyle kınıyoruz bu şiddeti. Kadın vekillerimize dokunamazsınız. Kadın vekillerimizin üzerine erkek egemenlikli zihniyetin en vahşi hali olan şiddetle saldıramazsınız. Biz bu zihniyeti paramparça etmek için özgürlük yürüyüşüne kararlı bir biçimde çıktık. Bu yolda, yoldaşımız olan, sokaklarda, meydanlarda kadın özgürlüğünü savunan ve kadın iradesini temsil etmek için parlamentoya gönderdiğimiz kadın vekillerimize dokunmayın, elinizi uzatmayın. Kadınlar size gereken dersi en net şekilde verirler. Kadın vekillerimize uzanan elleri tutup indirmesini çok iyi biliyoruz ve başaracağız."
Kadınların önümüzdeki seçimde iradesini sandığa çok daha güçlü yansıtacağını aktaran Kışanak, "Bu erkek şidetinin temsilcisi partiyi sandığa gömecek" dedi. İktidarın sopayla, yumrukla zorbalıkla saltanatını sürdüremeyeceğini kaydeden Gültan Kışanak, "Amed'den bir kez daha tüm kadınlar adına ve demokratik yaşamı arzulayan insanlar adına sesleniyoruz ki; bu tutumunuzdan vazgeçin. Vazgeçmezseniz iktidarınızı, o şiddetle korumaya çalıştığınız saltanatınıza son vermeyi çok iyi biliriz. Saldırganları kınıyor, kayıtsız kalmayacağız, kadın vekillerimizin etrafında kalkan gibi duracağımızı ifade ediyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI