Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Neşet Aykanat, TBMM gündemine getirilen toplamda 24 farklı yasada değişiklik öngören taslakların tüm yurttaşlarla birlikte mühendis mimar ve şehir plancılarının yaşamını olumsuz etkileyeceğini iddia etti.
Aykanat, TMMOB Yasası ile yaşanacak hak kayıpları ve mağduriyetler hakkında, serbest mühendislik ve mimarlık yapan üyelerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Neşet Aykanat, TMMOB ve bağlı meslek odalarının özerk yapısının değiştirilerek, susturulmasına ve hükümetin emri altına sokulmasına izin vermeyeceklerini belirtti. TBMM gündemine getirilen iki farklı torba yasa taslağı ile imar, yapılaşma, meslek alanları ve çalışma hayatında önemli değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Aykanat, toplamda 24 farklı yasada değişiklik öngören taslakların tüm yurttaşlarla birlikte mühendis mimar ve şehir plancılarının yaşamını olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Söz konusu torba yasalarda yapı denetimi alanında yapılması öngörülen düzenlemeler ile bazı özel projelerin denetim kapsamı dışına çıkacağının bilgisini veren Aykanat, şöyle konuştu:
“Yapı denetim kuruluşlarının yapısını değiştirerek, yıkım, riskli yapı tespiti, her türlü proje, yapı denetimi ve hatta işveren adına iş takibi yapabilecek teknik müşavirlik kuruluşlarıyla meslek alanında tekelleşmeye sebep olacak, bu yolla rekabeti arttırarak, küçük ve büyük orta ölçekli mimarlık, mühendislik kuruluşlarının yok olmasının taşeronlaşmasının yolunu açacak, güvencesi çalışma koşulları ve işsizlik getirecek.”
YETKİSİZ VE SAHTE UNVAN KULLANIMI
Getirilmek istenen TMMOB yasası ile mühendis mimar ve şehir plancılarının telif haklarının da tamamen ortadan kaldırılacağını belirten Aykanat, böylece mühendislik projeleri olmadan yapı ruhsatı düzenlemesinin de önünün açılacağını aktardı. Neşet Aykanat, getirilmek istenen değişiklikleri anlatmaya şöyle devam etti:
“Mimari proje ve diğer mühendislik projeleri olmaksızın ve ruhsat düzenlenmeden tadilat yapılabilmesinin önünü açacak; görevleri mimar ve mühendislere yardımcı olmak olan, doğru istihdam politikalarıyla proje ve yapım süreçlerinde mimar ve mühendislerin gözetiminde çalışacak tekniker ve teknisyenlere mimarlık ve mühendislik yetkisi tanıyacak, bu yolla sektöre ucuz iş gücü sağlayarak, tekniker ve teknisyenlerin altından kalkamayacakları sorumluluklarla adeta günah keçisine çevrilmesine yol açacak. Küçük ve orta ölçekli müteahhitleri rekabet edemez duruma getirecek. Kamu adına mesleki denetimi kaldırarak, yetkisiz ve sahte unvan kullanımının önünü açacak düzenlemeler izin vermeyeceğiz.”