Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte 2 gündür etkili olan kar yağışı ve fırtınanın bir süre daha etkisini sürdüreceği belirtildi. Açıklamada, vatandaşlara zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları konusunda uyarı yapıldı. Çanakkale’nin Biga ilçesi Kaymakamı Fatih Genel, ilçeye bağlı 20 köye elektrik verilemediğini, bu köylerle ulaşımın da sağlanamadığını söyledi.
Çanakkale’de 2 gündür devam eden kar yağışı ve beraberindeki fırtına, hayatı olumsuz etkiliyor. Çanakkale Valiliği, kar yağışı ve fırtına nedeniyle İl ve İlçe Belediyeleri, Karayolları (Çanakkale-Gelibolu ve Bandırma Şeflikleri), İl ve İlçe Özel idare Ekiplerinin yolların açık tutulması ve meydana gelebilecek olumsuz durumlara karşı bütün personel ve araçları 7/24 çalıştığını duyurdu. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 Ambulans ekipleri ile olumsuz hava şartlarına uygun kar paletli ambulanslar ile UMKE Ekiplerinin yol açma ekipleriyle koordineli çalıştıkları belirtildi. Yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle yollarda açıkta ve mahsur kalan vatandaşların barınmaları için DSİ misafirhanesinin tahsis edildiği, yiyecek ve iaşe işlemlerinin ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanacağı belirtilen açıklamada, “Karayolları ve şehir içi yollarında buzlanmaya karşı Belediye ve Karayolları ekiplerince tuzlama çalışmaları aralıksız devam etmektedir. UEDAŞ Müessese Müdürlüğü ve TEİAŞ ekiplerince elektrik kesintilerine karşı gerekli tedbirler almış, 24 saat ekipler kesintisiz olarak çalışmaktadırlar. Biga İlçesinde 24 köye elektrik verilememektedir. Münferit elektrik arızaları da olmakta ve ekipler anında müdahale etmektedir. Yoğun ve etkili kar yağışı ve fırtına nedeniyle, Çanakkale-Bursa, Çanakkale-İzmir, Çanakkale-Çan-Yenice, Yenice-Edremit ve Çanakkale-İstanbul güzergâhı ana arterler açık olup, araç kaymaları nedeniyle zaman zaman geçici olarak trafiğe kapatılmakta olup ekipler anında müdahale etmektedirler. Toplam 198 köy yolu kapalı olup kar yağışının durmasını müteakip İl Özel İdare ekiplerince grup köy yollarının açılma çalışmalarına başlanacaktır.
-AFAD Ekipleri acil durumlar için 24 saat kesintisiz çalışmaktadırlar. Haberleşme altyapısında meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı Telekom ekiplerinin takviye edilmesi ve gerektiği durumda yedek haberleşme sistemlerinin devreye sokulması için gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Olumsuz hava şartları çalışmaları İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi tarafından 24 saat koordine edilmekte olup, olumsuz hava şartları bir süre daha devam edeceğinden vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları önem arz etmektedir” denildi.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı köylerde de, hava muhalefetine bağlı olumsuzluklar yaşanıyor. Biga Kaymakamı Fatih Genel, 20 köy yolunun kapalı olduğunu söyleyerek, “Dünden beri olağan üstü bir hava şartları ile karşı karşıyayız. Gerek rüzgar açıcısından, gerekse kar yağışı ve fırtına acısından olağanüstü bir durum ile karşı karşıyayız. Şuanda 20 tane köyümüzün yolu kapalı. Bu yolları açabilecek durumdayız. Ama açtığımız zaman tekrar kapanacağı için risk oluşturuyor. Hava muhalefetinin sakinleşmesini bekliyoruz. Şuanda ekiplerimiz acil durumlarda, bir hasta olduğu zaman yada elektrik arızası tamiri durumunda o köyün yolunu açıyor. Elektrik sistemleri de yeterince güçlü olmadığından, yaklaşık 20 köyümüzün de elektriği yok. Bu köylere elektrik verilmesi için de çalışmalar sürüyor” dedi.