Türkiye genelinde İmam Hatip Liseleri arasında gerçekleştirilen 6’ncı Arapça Bilgi yarışmalarının İstanbul ayağı Eyüp Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşti.
Türkiye genelinde 81 ilden 1722 okulun 21 bin 512 öğrenciyle yarışacağı 6. Arapça Yarışmaları il elemeleri başladı. 81 ilde eş zamanlı başlayan yarışmalarda öğrenciler bilgilerini yarıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği’nin ortak çalışmasıyla hayata geçen ‘Arapça Öğretimini Geliştirme Projeleri” kapsamında İmam hatipliler uluslararası arenada yarıştı. Önceki yıllardan farklı olarak İmam Hatip Ortaokullarında da bu yıl ilk defa gerçekleştirilen yarışmalarda, liselerden daha farklı bir yarışma süreci takip edildi.“Videonu Çek Gönder” sloganı ile gerçekleştirilen yarışmalara katılım gösteren ortaokul öğrencileri Arapça Şiir Okuma, Arapça Hikaye canlandırma ve Arapça Çocuk Şarkıları kategorilerinde düzenlenecek olan yarışmalar için videolarını çekerek yarışma koordinasyon merkezine gönderdiler.
DÜNYA TÜRKİYE’DE ARAPÇA ÖĞRENİYOR
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında, ülkede 3 farklı uluslararası İmam Hatip Lisesinde, 72 ülkeden bin 109 öğrenci lise eğitimlerine devam ediyor. Uluslararası İmam Hatip Lisesi olarak anılan bu okullardaki öğrencilerden 53 ülkenin öğrencileri Arapça yarışmalarına başvuruda bulundu. Yabancı öğrenciler önce ülke elemeleri, akabinde kıta elemelerine katılacak ve en son aşamada Türkiye birincilerinin de katılacağı uluslararası yarışmalar 22 Mayıs 2015 tarihinde Kayseri’de gerçekleştirilecek.
20-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek Türkiye Finallerine Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kayseri İmam Hatip Mezunları Derneği (KİM-DER) ev sahipliği yapacak.
Bu yıl altıncısı düzenlenen olan Arapça Yarışmalarına Türkiye genelinde 81 ilden 805 İmam Hatip Lisesi, 917 İmam Hatip Ortaokulu başvurdu. Elemelerine 21.512 öğrencinin katıldığı yarışmalarda bilgi yarışması kategorisinde 650, şiirde 681, metin canlandırma yarışmasında 349 okul öğrencileri il elemelerinde ter döktü. Arapça Hat ve Kaligrafi yarışmasında ise 236 eser yarışacak.
“AMAÇ ARAPÇA’YI SEVDİRMEK”
Yarışma hakkında bilgiler veren Proje genel koordinatörü Muhammed Ağırakça,“Türkiye genelinde İmam Hatip liseleri arasında yapılan bir yarışma bu. Öğrencilerimizin Arapçaya olan ilgisini, heyecanını arttırmak, Arapçayı sevdirmek için Arapça bilgi, şiir, okuma, musiki gibi birçok dalda düzenlenen bir yarışma” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de bütün İmam Hatip Liseleri’nin bağlı olduğu bir kurum olduğunu belirten Ağırakça, “Yarışmalarımızda şuanda il elemeleri aşamasındayız. Türkiye 81 ilde eş zamanlı olarak Arapça yarışmaları yapılıyor. Daha sonra 2 Mayıs tarihinde 10 bölgede 10 bölgede birinciler yarışacak en sonrada 20, 21, 22 Mayıs tarihlerinde Kayseri’de Türkiye finalleri gerçekleşecek. Bu yarışmalara aynı zaman 53 ülkeden ülkemize gelen öğrencilerimizde katılıyor. Bunlarda kendi aralarında ülke içi elemeler kıta elemelerini yaparak uluslar arası finale kalacaklar” diye konuştu.
Yarışmacılarımıza farklı kategorilerde farklı ödüller verildiğini ifade eden Muhammed Ağırakça,“ Öğrencilerimizi teşvik etmek amacıyla. Birçok kategoride birincilerimiz oluyor. Onları öğretmenleriyle beraber Umre’ye gönderiyoruz. Onun dışında teknolojik hediyelerimiz var. Tabletler veriyoruz. Telefonlar veriyoruz. Para ödülleri var. Farklı kategorilerde farklı hediyeler Takdim ediyoruz öğrencilere” şeklinde konuştu.
Beyoğlu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Furkan Şentürk yarışmaya sıkı bir şekilde hazırlandıklarını söyledi. Şentürk, “Bu sene elemelerin ilk turunda gurubumuzla birlikte birinci olduk. Okulda hocalarımız çalıştırdı. Başka kaynaklardan çalıştık. İnşallah çalışıp bir sonra ki turda da birinci olup Türkiye birinciliğini hedefliyoruz. İnşallah Allah nasip eder” ifadelerini kullandı.
Kazım Karabekir İmam Hatip Lisesi 9’uncu sınıf öğrenci Aynur Kayhan ise arkadaşlarına destek için geldiklerini belirterek, “Çok heyecanlı bir atmosfer içerisindeyiz. Okulumla gurur duyuyorum. Şuana kadar tüm sorulara net olarak cevap verdiler. Hepsini doğru yanıtladılar. Geçen yıl birinci olmuştuk müsabakalarda” dedi.
Senagal’den geldiğini dile getiren Malick Toure Arapça Yarışmalarının önemine değinerek, “Türkiye’de dört yıldır kalıyoruz. Bu yarışmalara iki kez katıldık. İki defa Türkiye ikincisi olduk. Bu etkinlikler çok önemli etkinlikler. Çalışmalara teşvik ediyor ve çok güzel bir organizasyondur” diye belirtti.