İzmir’in Ödemiş ilçesinde, yaz patatesi ekimleri hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte hızlı bir şekilde yeniden başladı.
Ödemiş ilçesinde, geçtiğimiz haftalarda soğuk ve yağmurlu hava muhalefetinden dolayı ekim yapamayan Ödemişli üreticiler, havanın güneşli olmasını fırsata çevirerek tohumlarını toprağa yeniden atmaya başladı. Uzun zamandır yağan yağmurlardan ve don olaylarından dolayı tarlalarına giremeyen üretici, ısınan havalarla birlikte son birkaç günü değerlendirip olağanüstü bir gayret ile patates ekimi yaptı. Öte yandan, tohumluk patatesin pahalı olduğunu ifade eden üreticiler, patates ekiminin artık büyük bir yatırım olduğunu belirtti.
Patates üretiminin maliyetli olduğunu belirten üretici Akın Örsel, "Bu yıl hepimizin bildiği gibi aşırı soğuklar ve kar yağışı ile birlikte üreticileri olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda Ocak ayında ektiğimiz yaz patatesini bu sene ancak Şubat ayında ekebiliyoruz. Soğuk havalar biraz daha aynı ölçüde devam etseydi bu yıl ekim yapmamız güçleşecekti. Tohum bu dönemde toprağa düştüğü zaman yerini sever kendisini korur ve bahar ile birlikte çimlenme sürecine girer. Uzun zamandır tarlalarımızda yağmur suları vardı toprak çamur gibiydi. Son günlerde güneşin ve rüzgârın etkisi ile tarlalar ekime uygun hale geldi. Bizde bu arada tarlalarımızı sürerek havalandırma işlemleri yaptık. Toprak artık ekime tam uygun hale geldiği için ekimlerimizi yapıyoruz" dedi.
Akın Örsel, şunları kaydetti
"Bugün ektiğimiz tohum sertifikalı tohum ve kilogram fiyatı 2,5 TL’dir. Yerli ülkemizin bizlerin tohumu ise kilogram fiyatı 1,5 TL’den satılmaktadır. Başta tohum fiyatlarımız olmak üzere, devamında gübre, mazot, ilaç girdileri çok yüksektir. Her geçen yıl üretim yapmak zorlaşmaktadır. Birkaç yıldır patates değerlendiği için üretici ekime devam etmektedir. Ancak bu rakamlar tehlikeli ve zor rakamlardır. Bildiğiniz gibi güz patatesinde yağmur yağdı devamında don oldu ve topraktaki patatesi don vurdu. Dönümde 5 ton ya da 60 ton ürün alacakken 2 ton ürün alabildik. Bazı arkadaşlarımız söküm bile yapmadı. Yapılan masraflar boşa gitmiş oldu. Şuan en büyük ümidimiz bahar dönemidir. İşte ekimleri yapıyoruz önümüzdeki Haziran ayı başlarında sökümler başlar. Ben üreticinin önümüzdeki günler adına bugünden sahip çıkılmasını talep ediyorum. Patateste ekonomik olarak geriye değil ileri gidilmesi için şimdiden tedbirlerin alınmasını talep ediyorum. Üreticilerin de sesini yetkililerin duymasını istiyorum. Don olayı oldu kimsenin kılı kıpırdamadı üretici mağduriyet yaşadı. inşallah bundan sonra mağduriyetler yaşanmaz."